Narodna stranka - REFORMISTI

Narodna stranka - REFORMISTI

Varaždinska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita mikro, malim i srednjim poduzećima, obrtima, zadrugama, OPG-ovima, profitnim ustanovama i slobodnim zanimanjima. Najviši iznos kredita je do 150.000,00 kuna, kamatna stopa iznosi do 3,9 % godišnje, a instrument osiguranja je jamstvo Garancijske agencije Varaždinske županije do 70% pojedinačno odobrenog  iznosa kredita.

Župan Čačić je istaknuo kako se radi o jedinoj takvoj kreditnoj liniji na regionalnoj razini u Hrvatskoj.

-Proračunski okviri s kojima naša Županija raspolaže su minimalni u odnosu na državu, ali je važno poslati poruku da se može i hoće pomoći. Ovaj poziv je mali, ali vjerujem brz i djelotvoran pokušaj da se pomogne na razni od 2,8 milijuna kuna pri čemu rizike sa 70 posto preuzimamo mi s našom Garancijskom agencijom. Ako se model pokaže uspješnim, spremni smo udvostručiti sredstva. Pozivam sve mikro, male, srednje tvrtke, OPG-ove, zadruge i ostale da se jave. Imamo obećanje da će odmah raditi na obradi njihovih zahtjeva što je jako važno jer stotine i stotine malih poduzetnika ovog trenutka čekaju da im se preko države odobre pomoći. Jedna mali dio njih, oko trideset, četrdeset ima priliku to ovdje realizirati i oni će u najkraćem mogućem roku dobiti informaciju jesu li prihvatljivi ili ne. Dosadašnja suradnja sa ZABA-om je bila odlična lokalno, regionalno  i nacionalno i vjerujem da će tako biti i na ovom projektu – istaknuo je župan Čačić.

Kredit se može realizirati putem Zagrebačke banke d.d, a zadovoljstvo suradnjom iskazao je i direktor Regionalnog centra Središnja Hrvatska Hrvoje Jerković.

- Nakon suradnje u sufinanciranju stambenih kredita medicinskom osoblju te donacije koje smo kao ZABA dali županijskoj Zakladi za pomoć djeci, siguran sam da će i ovaj projekt biti dobro prihvaćen kod onih kojima je i namijenjen. Riječ je o poticanju malog gospodarstva na području Varaždinske županije kroz odobrenje mikro kredita od 150.000,00 kuna, a ugovor ćemo potpisati s Garancijskom agencijom - rekao je Hrvoje Jerković.

 

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović pojasnio je kako najviši iznos kredita iznosi do 150.000,00 kuna, a služi  za financiranje osnovnih i obrtnih sredstava.

-Rok otplate je do 5 godina za financiranje ulaganja u osnovna sredstva, bez mogućnosti ugovaranja počeka, a do dvije godine za obrtna sredstva. Kamatna stopa je do maksimalno 3,9 % godišnje, ovisno o kvaliteti transakcije i kreditnoj sposobnosti korisnika kredita, a realizira se kod Zagrebačke banke d.d. – naznačio je pročelnik Jakopović te je naglasio kako je bespovratna pomoć za obrtnike s područja Varaždinske županije u 2020. iznosila 1.778.500 kuna , a njome je bilo obuhvaćeno ukupno 585 obrta.

Uz javni poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu, ovo je već treći javni poziv u veljači namijenjen poduzetnicima vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Predstavljanju je nazočila i Zagorka Mintas, direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke.

Članovi Reformista Općinske organizacije Trnovec Bartolovečki dali su prijedlog Županijskoj upravi za ceste Varaždinske županije za provedbu aktivnosti koje bi povećale sigurnost pješaka u prometu, a odnosi se na rekonstrukciju pješačkih prijelaza u Trnovcu, u Bartolovečkoj ulici ispred Osnovne škole Trnovec i Pošte, te Novoj ulici kod dječjeg igrališta. Navedenu lokaciju obišli su Zdravko Hudler, predsjednik Općinske organizacije Reformista Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković i Kristine Vitković Večenaj, članice organizacije.

Petak, 12 February 2021 13:31

Svjetski dan bolesnika

Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije i ove je godine obilježila Svjetski dan bolesnika kojeg je 1992. utemeljio Papa Ivan Pavao II kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Varaždinska je županija je danas objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno milijun kuna. Riječ je o trećem javnom pozivu, jedinstvenome u Hrvatskoj, čime će Varaždinska županija u podizanje broja i kvalitete smještajnog kapaciteta ukupno uložiti više od 3 milijuna kuna.

- U protekle dvije godine je putem Javnog poziva dodijeljeno 2,1 milijun kuna za 148 projekta kojima je potpomognuto otvaranje 68 novih smještajnih objekta s ukupno 290 novih kreveta, a 80 postojećih iznajmljivača uložilo je u podizanje kvalitete i sadržaja svojih kapaciteta. Ovi konkretni rezultati posebno vesele. Da biste napravili 290 nečeg prvorazrednog, s vrhunskim interijerima, bazenima, hidromasažne kade, ukupno ulaganje je oko 75 milijuna kuna, a mi smo ta ulaganja potaknuli s javnim pozivima kao okidačima.

Ispostava Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije bogatija je za tri nova vrijedna uređaja koja će im zasigurno pomoći u  njihovom radu. Radi se o aspiratoru, EKG uređaju i defibrilatoru ZOLL X serije.

Izniman uspjeh ostvario je Janko Vrček, bivši učenik Prve gimnazije Varaždin, danas student prve godine prirodoslovlja Sveučilišta u Cambridgeu: na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2020. je u jakoj konkurenciji mladih fizičara iz cijelog svijeta osvojio brončanu medalju.

Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i jedna od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, finalistica je izbora za najinovativnije poljoprivrednice 2021. organizacije Copa-Cogeca, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača. Kroz ovogodišnju nagradu želi se pokazati kako žene poljoprivrednice potiču razvoj novih poslovnih modela i svoju aktivnu ulogu u suočavanju s najvećim izazovima u poljoprivrednim i šumarskim klimatskim akcijama.

Objava pobjednika bit će održana tijekom dodjele nagrada 10. ožujka 2021. putem internetskog događaja, a Marija je u finalu s još četiri poljoprivrednice: mađarskom šumarskom inženjerkom, španjolskom ekološkom uzgajivačicom gljiva, talijanskom ekološkom poljoprivrednicom i ekološkom stočarkom iz Belgije.

Među više od četrdeset pristiglih prijava, Marijina je izdvojena jer je „demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.“ Posebno je istaknuto njeno sudjelovanje u projektu Varaždinske županije 'Pokusno - pokazno polje' čiji je cilj prezentirati načine na koje se mogu provesti agrotehničke mjere povezane s smanjenjem emisije ugljika, očuvanjem biološke raznolikosti i očuvanjem domaćih sorata prilagođenih klimatskim promjenama, čime se poboljšava prijenos znanja i jačanje veza između istraživanja i praktične primjene na obiteljskim gospodarstvima. Kroz projekt su postignuti rezultati poboljšanja konkurentnosti i veće poljoprivredne produktivnosti na održiv način upravljanja, omogućujući učinkovit odgovor na izazove povezane s rastućom potražnjom za poljoprivrednim proizvodima s ograničenim resursima i sve izraženijim klimatskim promjenama.

Marija Cafuk dobitnica je Javnog priznanja u 2011. koje dodjeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije za "Žensku kreativnost u ruralnom životu“, namijenjeno ženama i ženskim organizacijama koje djeluju na poboljšanju kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije te nagrade za životno djelo Varaždinske županije u 2019. godini. Tajnica je Udruge orača, kao i aktivni član Odbora za poljoprivredu Općinskog vijeća, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i Varaždinske udruge bučinog ulja. Marija je i članica organizacijskog odbora manifestacije Zeljarijade  te koautorica dvije knjige: „Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje“ i „Zelje na veselje“.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije predložilo ju je za prijavu, a službeni prijavitelj je bila Hrvatska poljoprivredna komora.

Najbolje kandidatkinje u najužem izboru su:

1. Boglárka Biró iz Mađarske; šumarska inženjerka s 21-godišnjim iskustvom u održivoj poljoprivredi i šumarstvu.

2. https://www.google.com/url?q=https://womenfarmersaward.eu/2020-application/#finalists&source=gmail&ust=1613471554048000&usg=AFQjCNEocm4wpkuXsbxWRHwU4pBH-F0xkQ"> Marija Cafuk iz Hrvatske; poznata uzgajivačica “Varaždinskog zelja“ koja je prezentirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.

3. Nazaret Mateos Alvares iz Španjolske; ekološka uzgajivačica gljiva, koji radi blizu pristupa kružnom gospodarstvu i bez otpada.

4. Immacolata Migliaccio iz Italije; ekološka poljoprivrednica koji optimizira uporabu digitalnih i AI tehnologija u uzgoju svojih usjeva.

5. Ines Theunis iz Belgije; stočarka koja vlastitom etiketom mesa doprinosi održivoj i kružnoj proizvodnji kako bi prikazala priču koja stoji iza mesa.

Popis svih projekata pristiglih za 6. izdanje Nagrade za inovacije za pogledati ovdje: https://womenfarmersaward.eu/

 

U Varaždinskoj županiji obnovljen je još jedan školski objekt: u zgradu Područne škole Gornja Poljana čija je matična škola OŠ Svibovec, a  tim povodom se danas u prostorima škole održala završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42 223 Varaždinske Toplice“

U okviru suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe, prošli tjedan održan je peti sastanak „China-CEEC Local Leaders Online meeting“, na kojem su sudjelovali varaždinski župan Radimir Čačić, zadarski župan Božidar Longin, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kao i veleposlanik RH u NR Kini, Nj. E. Dario Mihelin.

Na inicijativu Tihane Horvat, predsjednice Interesnog odbora mladih Reformista organizacije Sjever, te članice Općinske organizacije Reformista Petrijanec, proteklog je vikenda predana donacija OŠ Petrijanec.

Stranica 1 od 69
Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”