Uoči Međunarodnog dana primalja Reformistice održale Okrugli stol

Uoči Međunarodnog dana primalja Reformistice održale Okrugli stol

Uoči Međunarodnog dana primalja koji se obilježava 5. svibnja., Interesni odbor žena Reformista Varaždinske županije održao je jučer, 3. svibnja, Okrugli stol sa temom ''Samostalnost primalja - izazov ili potreba u bolničkom sustavu" koji je izazvao veliki interes.

Na okruglom stolu sudjelovale su Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke - REFORMISTI, Vesna Bednjanić,prvostupnica primaljstva, Silvija Kovačić, diplomirana primalja,Tita Stanek Zidarič, magistra primaljstva, savjetnica za dojenje i predavačica na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani i Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Međunarodni dan primalja prilika je da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, ali isto tako i da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu.

Na Okruglom stolu sudionice su raspravljale o kontinuiranoj primaljskoj skrbi koja nažalost u Hrvatskoj nije kao u većini zemalja Europske unije. Dugoročan cilj je osigurati mogućnost svakoj ženi koja to želi da upozna i primalju i prostor u kojem će rađati. Jedna žena – jedna primalja, standard je naprednih društava.
Vesna Bednjanić se u svojem izlaganju osvrnula na povijest primaljstva kao i na primaljstvo na području Republike Hrvatske.

Gošće predavačice iz Slovenije prezentirale su svoja bogata iskustva o primaljstvu, iskustvima primalja u Sloveniji te su prezentirale porođajnu sobu koja je prva u Sloveniji napravljena u Jesenici 2014. godine. Prezentirale su važnost sudjelovanja primalja u porođaju kao i važnost kohezije između liječnika i primalja koje svojim znanjem i ovlastima mogu voditi zdrave trudnoće kao i porode. Upravo zbog te kohezije broj fizioloških poroda u Sloveniji je u rastu, a načinom suradnje zadovoljni su i liječnici i primalje, a najviše žene.
Irena Stipešević Rakamarić osvrnula se na hormone i emocije tijekom poroda, te iznesla statističke podatke Opće bolnice Varaždin u kojima je vidljivo da je u 2016. godini porođeno 1543 djece, od ukupno 37 128 koliko je rođeno na području Republike Hrvatske. Također, prema statistici od 2013. do 2017. godine broj poroda u varaždinskom rodilištu se smanjuje.

Natalija Martinčević prezentirala je ulaganje Varaždinske županije u zdravstvo. U posljednjih 10 mjeseci pokrenuto je preko 83 milijuna kuna investicija samo u Općoj bolnici Varaždin za obnovu zgrada u krugu bolnice po modelu energetske obnove, otvoren je novi odjel za hemodijalizu,12 milijuna kuna uloženo je u sustav primarne zaštite u opremu i obnovu Doma zdravlja, a 14 milijuna kuna dobiveno je europskog novca za specijalizaciju liječnika. Iz skromnog Županijskog proračuna izdvojeno je 400.000 kuna za edukacije i školovanje liječnika.
- Ulaganje u ljude, ulaganje u primalje je ulaganje u naše majke i našu djecu. Inicijativa sa današnjeg Okruglog stola bila bi nadogradnja postojećeg standarda našeg rodilišta tzv. porođajnom sobom. Uz minimalna ulaganja, naše bi varaždinsko rodilište dobilo novu dimenziju koju nema niti jedno rodilište u Hrvatskoj – zaključila je Martinčević.

Na okruglom stolu prisutni su bili i zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, Valerija Paljak, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije, Tina Trojko, potpredsjednica Reformista Međimurske županije, Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Aleksandra Špoljarić, dr.med. spec.ginekologije i opstertricije iz Opće bolnice Varaždin, Blaženka Sumpor, glavna primalja Zavoda za porodništvo iz bolnice u Vinogradskoj sa kolegicama i Antonija Cesar DULA Varaždin.

Više...
Reformisti u velikom broju tradicionalno proslavili Međunarodni praznik rada na Trakošćanu

Reformisti u velikom broju tradicionalno proslavili Međunarodni praznik rada na Trakošćanu

Predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI Radimir Čačić, potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević i predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Tomislav Paljak sa suradnicima na jučerašnji Međunarodni praznik rada posjetili su izletište Drava. Nakon Drave, čelnici Reformista uputili su se na tradicionalnu proslavu na Trakošćan sa velikim brojem članova i simpatizera Narodne stranke – REFORMISTI.

Predsjednik Reformista i župan Varaždinske županije novinarima je na postavljeno pitanje o plaćama odgovorio kako najnoviji podaci govore o novom padu industrijske proizvodnje u odnosu na prošli mjesec, ali i isto razdoblje prošle godine.

– Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države, nema socijalne politike, nema zdravstva ni obrazovanja – rekao je Radimir Čačić.

Ponovio je da je sjever Hrvatske, a naročito Varaždinska županija, kralježnica industrijske proizvodnje i da ima najnižu nezaposlenost u Hrvatskoj, 16 opremljenih zona. Također, Čačić je dodao da je sada odgovornost na državi, te da je potrebno smanjiti administraciju i njezine troškove na godišnjoj razini za tri do četiri posto.

– Treba ukinuti teret poreznog opterećenja s proizvodnog rada. To je poruka Vladi. Mi ovdje danas ne možemo opstati s najnižim plaćama u Hrvatskoj, a ni Hrvatska ne može opstati s najnižim plaćama u proizvodnji. Donja granica plaće treba biti 5000 kuna i tako se možemo razvijati. Moramo biti svjesni da dizanje plaće na razinu od 3500 kuna neće zadržati ljude u ovoj zemlji i to je poruka naše stranke i za to ćemo se boriti na razini države – poručio je Čačić.

Na Trakošćanu su osim predsjednika Reformista  Radimira Čačića, potpredsjednice Natalije Martinčević te predsjednika Županijske organizacije Paljaka sa zamjenicima prisustvovali i predsjednik Županijske organizacije Međimurske županije Ivica Baksa te veliki broj predsjednika gradskih i općinskih organizacija diljem Varaždinske i Međimurske županije.

 

Više...
Reformisti Vas pozivaju na Trakošćan na proslavu Praznika rada

Reformisti Vas pozivaju na Trakošćan na proslavu Praznika rada

Praznik rada 1. svibnja Reformisti Varaždinske županijske organizacije i ove godine tradicionalno će proslaviti na Trakošćanu uz  kuhanje i podjelu graha i dobru zabavu. Predviđano okupljanje počinje od 9.00 sati, a oko 11.00 sati očekuje se dolazak predsjednika Narodne stranke – REFOMISTI Radimira Čačića i potpredsjednice Reformista Natalije Martinčević te podjela graha. Ovim putem pozivamo sve građane Varaždinske županije na ugodno druženje i dobru zabavu na Trakošćan.

Veselimo se Vašem dolasku!

Županijska organizacija Varaždinske županije

Više...
Izborno-izvještajnu skupština Reformista

Izborno-izvještajnu skupština Reformista

Županijska organizacija Narodne stranke – Reformisti Varaždinske županije održala je u srijedu, u do kraja ispunjenoj velikoj dvorani Hotela Turist pred gotovo 400 delegata i članova, izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj je još jedan mandat dobio dosadašnji predsjednik i zamjenik župana Tomislav Paljak. Zahvalivši se članovima stranke na povjerenju Paljak je istaknuo da se iz okupljenog mnoštva vidi da su Reformisti u jednom naletu, u proaktivnoj  politici.

-Ono što želimo reći jest da sve što se u proteklih nepunih godinu dana dogodilo u Varaždinskoj županiji, posljedica je dolaska Reformista na vlast, posljedica je politike koja se odvija prema predizbornom programu Narodne stranke - Reformisti, pod vodstvom župana Radimira Čačića. Najnovije brojke toliko su eksplozivne, jake, toliko nadmašuju sve ostale u državi i time pokazujemo da radimo upravo ono što smo obećali u predizbornoj kampanji – istaknuo je Paljak. U narednom razdoblju Reformisti, koji u ovom trenutku u županiji imaju 4.158 članova, biti će vodeća politička snaga sjevera, odnosno sjeverozapada Hrvatske.

Uz Tomislava Paljaka za potpredsjednike organizacije su izabrani Nenad Koščak i Krunoslav Blaži, dok su članovi Predsjedništva Tomislav Paljak, Nenad Koščak, Krunoslav Blaži, Natalija Martinčević, Robert Vugrin, Valerija Paljak, Zlatko Koračević i Vladimir Kozjak.

Podršku svom stranačkom kolegi u novom mandatu pružio je predsjednik Narodne stranke – Reformisti, varaždinski župan Radimir Čačić koji je s neskrivenim zadovoljstvom potvrdio Paljakove riječi i istaknuo:

- Varaždinska je županija ove godine uzela dvaput više europskog novca od prve sljedeće županije iza nas, a čak pet puta više od onih koji su četvrti, peti ili šesti. Primjerice, jedan od lidera na ovom području je, do dolaska reformista na vlast u Varaždinskoj županiji, bila Međimurska županija, ali ove su godine oni uzeli točno triput manje europskog novca nego mi – naglasio je Čačić. Naime, Ministarstvo financija objavilo je podatak da je Varaždinska županija povukla najviše europskog novca u posljednjih godinu dana, čak 244,5 milijuna kuna. Upravo to će, kazao je Čačić, omogućiti gospodarstvu i ljudima na sjeveru Hrvatske da dođu "do daha".

Također, naglasio je da Reformisti imaju odličnu šansu na sjeveru Hrvatske dominirati na političkom centru na kojem je jedina konkurencija Živi zid koji zasada privlače interes ljudi ispraznim floskulama i jeftinim populizmom. S druge strane Čačić je istaknuo da Reformisti imaju rezultate i da upravo te rezultate treba predstaviti ljudima što će u narednom razdoblju biti obveza stranke.  Za HNS je rekao da se radi o politički mrtvoj stranci čega su sve više svjesni njezini preostali članovi.  Najavio je još snažnije povlačenje europskih sredstava, točnije cilj je osamsto milijuna kuna do 2020. Drži da će sve to omogućiti rast gospodarstva, rast plaća i bolji život građana u županiji nakon čega će oni sami odučiti za koga će glasati da dalje vodi županiju.

Veliki broj okupljenih članova, bilo je predviđeno 300-tinjak gostiju i delegata a pristiglo je stotinu više, pozdravila je i potpredsjednica stranke i predsjednica gradske organizacije, Natalija Martinčević, koja je u svom govoru istaknula zadovoljstvo što je velika dvorana hotela Turist bila ispunjena do posljednjeg mjesta što jasno šalje poruku da su Reformisti danas najjača politička opcija u Varaždinskoj županiji.

-To su pozicije koje je naš lider stranke, Radimira Čačić, ne samo zastupao, već i gradio i stvarao zadnjih 20-ak godina na političkoj sceni Hrvatske. To su političke pozicije, vrijednosti jasnog lijevog centra, sa sustavom vrednovanja rada i rezultata, jer rad i rezultati su ono što nas ključno razlikuje od drugih stranaka na našoj političkoj sceni – poručila je Martinčević.

Više...
Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem Decline