Svečanom sjednicom obilježen Dan 4. mjesnog odbora

Svečanom sjednicom obilježen Dan 4. mjesnog odbora

U prostorijama 4.mjesnog odbora Varaždin jučer, 24.rujna, svečanom sjednicom i prigodnim druženjem za građane obilježen je Dan 4.mjesnog odbora.

Predsjednik Vijeća Stjepan Lončar u svom je izlaganju pobrojao aktivnosti mjesnog odbora te istaknuo, nažalost, lošu komunikaciju i odnos s gradonačelnikom i Gradskim službama.

- Mi smo gradski mjesni odbor i to najveći, naši problemi najviše se odnose na komunalnu infrastrukturu, no upravo u tim segmentima imamo najmanju podršku Grada. Niti jedan od problema koje imaju naši sugrađani, a koje komuniciramo prema Gradu nije riješen, a oni su od velike važnosti za naše sugrađane.- naglasio je Lončar.

Također, Lončar se osvrnuo i na probleme nakon uvođenja novog režima razvrstavanja i prikupljanja smeća u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, problem parkinga posebno u Trakošćanskoj ulici i kod Sveučilišta Sjever, te nabrojao niz manjih problema na koje konstantno upozorava gradske službe, no nažalost izostaje realizacija. Osvrnuo se i na veće probleme kao što je dogradnja i obnova 6. osnovne škole.

- Žao mi je i razočaran sam da se na današnju svečanu sjednicu ovdje u najveći gradski mjesni odbor nije odazvao nitko ispred Grada Varaždina, dok ispred Županije imamo veliki broj predstavnika. No ipak, ja ću i dalje, na vaše prijedloge i uz vašu podršku, zahtijevati da se problemi u našem mjesnom odboru riješe. Kao predsjednik Vijeća najvećeg mjesnog odbora odgovoran sam da sve vaše zahtjeve prenosim Gradu i gradskim službama, ali i oni su kao krovna institucija, odgovorni da ih i realiziraju. - rekao je Stjepan Lončar, predsjednik Vijeća 4.mjesnog odbora.

U ime Varaždinske županije prisutnima se obratila Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana koja je u ime Županije čestitala Dan mjesnog odbora te pobrojala velike projekte koje je pripremila Varaždinska županija, a koji su direktno vezani na građane 4. mjesnog odbora, ali i cijelog Grada Varaždina.

- U Varaždinskoj županiji pokrenuli smo 122 projekta ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna po čemu smo u ovom trenutku daleko najuspješnija Županija u Hrvatskoj. Jedan od većih projekata je upravo u vašem mjesnom odboru, obnova i dogradnja svih bolničkih objekata kao i izgradnja potpuno novog objedinjenog hitnog prijema i jednodnevne kirurgije. Također, ovdje u Varaždinu kreće obnova našeg Doma za starije i nemoćne osobe, Vodotoranja koji će se pretvoriti u jedan reprezentativni objekt, a osigurati ćemo i određen broj besplatnih godišnjih autobusnih karata za naše umirovljenike. U okvirima mogućnosti Županije činimo sve kako bismo podigli kvalitetu života i osigurali bolje zdravstvene usluge za naše građane – naglasila je Martinčević.

Na svečanoj sjednici osim posebne savjetnice župana Natalije Martinčević prisutni su bili i zamjenik župana i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec Robert Vugrin (Reformisti), županijski vijećnici Vlasta Cindrić (Reformisti) i Luka Zrinski (SDP), gradski vijećnik i potpredsjednik Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica Darko Detelj (Reformisti) i predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora Ivana Golubić Horvat (Reformisti) te predstavnici drugih mjesnih odbora.

Učenici 6. osnovne škole pjesmom i recitacijama upotpunili su ovaj svečani trenutak, a nakon sjednice uslijedilo je prigodno druženje s mještanima.

 

Više...
Herman, Vičević i faber predložili konkretne mjere za rješavanje romske problematike

Herman, Vičević i faber predložili konkretne mjere za rješavanje romske problematike

Zamjenica župana Sandra Herman i zamjenik načelnika PU Međimurske Vladimir Faber u utorak su posjetili Općinu Selnica i s tamošnjim načelnikom Ervinom Vičevićem na radnom sastanku razmotrili sigurnosnu situaciju na područje općine te inicijative i prijedloge koje su, u rješavanju romske problematike, pokrenuli načelnik Vičević, ali i čelni ljudi naše županije. Bio je ovo nastavak nedavnih razgovora vođenih u županiji na sličnu temu, kada je Vičević posebno istaknuo problem paljenja olupina vozila, guma i drugih stvari na otvorenom od strane pojedinaca iz romskog naselja nedaleko Selnice i Murskog Središća, zbog čega je tada ustvrdio da je Međimurje postalo „spalionica na otvorenom“. Vičević je, već ranije, Faberu i pismenim putem ukazao na vitalne probleme u odnosu s romskom populacijom kako na području općine tako i u cijelom Međimurju te iznio vlastito viđenje situacije i predložio mjere koje bi, po njegovom mišljenju, pridonijele poboljšanju siituacije.

Zahvalivši im na osobnom angažmanu u rješavanju ove problematike, važne za sve žitelje Međimurja, Vičević je svojim gostima izrazio zadovoljstvo što je i županijsko rukovodstvo podržalo njegovu inicijativu za povećanjem broja policajaca u Međimurju, posebno interventnih. Ustvrdio je kako je i analiza, pokrenuta njegovim vijećničkim pitanjem postavljenim na Županijskoj skupštini u svibnju ove godine, pokazala da je PU Međimurska kadrovski popunjena s tek 78,43% u odnosu na stvarne potrebe s terena. S tim se suglasio i zamjenik načelnika PU Međimurske Vladimir Faber, rekavši kako se temeljem rezultata spomenute analize planira predložiti novi ustroj naše policijske uprave radi boljeg i učinkovitijeg rada policije. Također se založio za ponovno uvođenje kontakt policajaca u sve međimurske gradove i općine. Faber je istakao kako se romska problematika na našem području učinkovito i dugoročno može riješiti samo sinergijom i sustavnim djelovanjem nekoliko ministarstava (unutarnjih poslova, pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, rada i obrazovanja).

Zamjenica župana i upraviteljica Zaklade za prevenciju Međimurske županije Sandra Herman naglasila je da županijsko čelništvo, predvođeno županom Matijom Posavcem, kontinuirano sudjeluje u iznalaženju rješenja za sve navedene probleme i aktivno traži uključivanje i pomoć svih nadležnih i mjerodavnih tijela i institucija. Herman je ujedno najavila skoro održavanje sjednice županijskog Vijeća za prevenciju, gdje će se donijeti brojni konkretni zaključci vezani uz rješavanje romske problematike. Prioritet nam mora biti školovanje romske populacije, od predškole i produženog boravka do obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. Svakako da se takvo obrazovanje mora u potpunosti prilagoditi potrebama tržišta rada u našem kraju, nakon čega je pri zapošljavanju nužna podrška lokalne zajednice i, prije svega, države.

Po završetku sastanka Sandra Herman kao predsjednica Središnjeg odbora NS Reformista i Ervin Vičević u svojstvu potpredsjednika županijske organizacije stranke poručili su da će Reformisti, kao stabilan i pouzdan koalicijski partner, nastaviti davati svoj konkretan doprinos izvršnoj vlasti naše županije u rješavanju romske problematike. Inicirali smo sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine o ovim pitanjima, rekao je Vičević, a tamo ću, baš kao i na aktualnom satu redovnih sjednica, iznijeti detaljne prijedloge (jačanje ovlasti i veća zaštita policijskih službenika, uvođenje vaučera za hranu i potrepštine, obveza javnih radova za sve radno sposobne korisnike socijalne pomoći i drugo) kako da se ova situacija riješi na zadovoljstvo svih žitelja našeg kraja.

Više...
Nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima

Nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima

Na konferenciji za medije održanoj danas, 31. kolovoza 2018. godine , predsjednici i potpredsjednici mjesnih odbora iz redova Reformista ukazali su na nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima.

Ivana Golubić Horvat, predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora, Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora i potpredsjednik Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije, Stjepan Lončar, predsjednik Vijeća 4. mjesnog odbora, Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec i potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin, Darko Detelj, gradski vijećnik, potpredsjednik Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica i potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i Ivana Borovec, potpredsjednica Vijeća mjesnog odbora Zbelava, iznijeli su činjenice koje jasno pokazuju, posebno nakon posljednje koordinacije održane u Gradskoj vijećnici, da gradska vlast nije u službi mjesnih odbora.

Navedeni predsjednici i potpredsjednici zastupaju ukupno pola stanovništva Grada Varaždina i upravo zbog toga smatramo da je važno da se obrati pozornost na potrebe građana.

- Gradonačelnik se s nedovoljnim uvažavanjem osvrće na potrebe i rad mjesnih odbora, a upravo mjesni odbori ispunjavaju jedno od osnovnih načela Europske unije, a to je načelo supsidijarnosti odnosno odlučivanje na razini što je moguće bliže građanima - naglasio je Vugrin.

Reformisti su naglasili kako se prioriteti mjesnih odbora ne uvažavaju kod kreiranja proračuna, a posebno komunalni problemi koji su boljka svakog mjesnog odbora. Također, naveli su kako se po poslanim zahtjevima ne poduzima ništa, te kao primjer naveli da je u godinu dana samo u tim mjesnim odborima poslano 25 zahtjeva od toga je realizirano 4, a na ostalih 21 se nije ni odgovorilo. Kao legitimno izabrani predstavnici građana na izborima smatramo da je dužnost gradske vlasti da na iste barem odgovori.

Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora, drugog najvećeg po veličini u Gradu Varaždinu, pobrojao je projekte koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima, a neki od njih glamurozno su obećavani u kampanji aktualne vlasti. Pothodnik, Kučanska rampa, parking u Zagrebačkoj, opasan prostor kod VTC-a, teretni promet kroz Jalkovec, vrtić u Kučanu i Zbelavi samo su neki od problema pred kojima se zatvaraju oči, a predsjednici Vijeća zastupaju interese građana kao legitimno izabrani na izborima.

- U godinu dana mandata Varaždinska županija uspjela je pripremiti i prijaviti obnovu 22 škola, dok Grad Varaždin n može započeti obnovu V. i VI. osnovne škole koje su u najkritičnijem stanju - rekao je Koščak i naglasio da Reformisti, koju za svoje predstavnike izabrali građani, svoje pozicije shvaćaju ozbiljno te isto očekuju od gradonačelnika.

Gradski vijećnik i potpredsjednik Vijeća mjesnog odbora Banfica iskazao je nezadovoljstvo brojem održanih koordinacija predsjednika mjesnih odbora s gradonačelnikom, odnosom prema rješavanju prioriteta te odnosom prema samim predsjednicima i članovima Vijeća.

Zbog svega ovoga Gradska organizacija Reformista Varaždin traži od gradonačelnika i aktualne gradske uprave da uspostavi bolju komunikaciju sa Vijećima Mjesnih odbora, održava redovite koordinacije sa predsjednicima Vijeća svakih tri do četiri mjeseca, a ne samo u vrijeme Špancirfesta. Mi ćemo ponovno dostaviti naše prioritete i očekujemo od gradonačelnika i gradske vlasti da konačno počnu djelovati.

Više...
Upućen zahtjev Županiji za asfaltiranjem biciklističke staze na opasnom i mračnom dijelu županijske ceste

Upućen zahtjev Županiji za asfaltiranjem biciklističke staze na opasnom i mračnom dijelu županijske ceste

Na inicijativu Reformista Općinske organizacije Sračinec i mještana Svibovca Podravskog, upućen je zahtjev Županiji za asfaltiranjem biciklističke staze na opasnom i mračnom dijelu županijske ceste između Sračinca i Svibovca Podravskog. Upravno vijeće Županijske uprave za ceste uvrstilo je ove radove u ovogodišnji proračun tako da završetak ovih radova očekujemo do kraja godine. „Biciklistička staza i rasvjeta na ovoj dionici bili su naš amandman na proračun Općine Sračinec kojeg je nova koalicija HNS-HDZ odbila, stoga nam je posebno drago što će se na ovime dugogodišnji problem u Općini Sračinec riješiti“ - naglašavaju Reformisti iz Sračinca.

Više...
Refomisti Varaždinske i Međimurske organizacije prošpancirali varaždinskim  ulicama

Refomisti Varaždinske i Međimurske organizacije prošpancirali varaždinskim ulicama

Drugi dan Špancirfesta, u subotu, 18. kolovoza Reformisti Varaždinske i Međimurske županijske organizacije prošpancirali su varaždinskim ulicama. Potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević i članovi Županijske organizacije Varaždinske županije ugostili su predsjednika Međimurske organizacije Ivicu Baksu kolegama te su svi zajedno s dobrim emocijama uživali u šarenilu i šetnji, a druženje su završili uživajući u programima u atriju Županijske palače.

Više...
Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem Decline