Osnivanje Interesnog odbora mladih Gradske organizacije Reformista Varaždin

Osnivanje Interesnog odbora mladih Gradske organizacije Reformista Varaždin

Gradska organizacija Varaždin je jučer, 13. ožujka, održala Osnivačku skupštinu Interesnog odbora mladih. Za predsjednika jednoglasno je izabran Dominik Kobzinek, dok su za njegove zamjenike izabrani Jelena Grabar i Karlo Kišić.

Među mladima postoji otpor prema politici, nerazumijevanje i ne zainteresiranost, a upravo s ciljem poticanja uključivanja mladih u svakodnevna politička pitanja Reformisti su osnovali ovaj Interesni odbor. Kobzinek je predstavio plan i program rada u kojem u prvom redu ističe tribine i aktivnosti vezane na edukaciju i obrazovanje mladih, uključivanje u aktualne svakodnevne teme koje utječu na život mladih, komunikaciju s mladima putem društvenih mreža te komunikaciju kroz aktivnosti na terenu. Mladi su temelj na kojem se gradi društvo i potrebno ih je uključiti u sve razine društvenog djelovanja.

Osnivačku skupštinu otvorio je potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i zamjenik župana Robert Vugrin.

- Možete sjediti u kafiću i negodovati, možete pisati negativne komentare po društvenim mrežama, ali Vi ste odabrali biti ovdje danas i to je znak da ste željni promjena i zaista Vam želim da u tome uspijete. Mi ćemo stajati iza vas, pomagati vam i poticati vas u svim vašim aktivnostima - naglasio je Vugrin.

Predsjednik Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je važnost i ulogu Gradske organizacije Varaždin u Županijskoj organizaciji.
- Gradska organizacija Varaždin je žila kucavica cijele organizacije, naša organizacija u Županiji biti će toliko jaka koliko će ju pumpati glavna arterija kroz svoju temeljnu organizaciju i Interesne odbore – rekao je Paljak.

Na kraju same skupštine obratio se predsjednik stranke i župan Varaždinske županije Radimir Čačić istaknuvši projekte u Varaždinskoj županiji koji direktno utječu na mlade kao što su projekti u obrazovanju te brza pruga koja je posebno važna za sve buduće studente.
- Obrazovanje je u Varaždinskoj županiji standard. U prošlom mandatu kao župan pokrenuo sam cijeli niz reformi i mjera koje danas imaju odlične rezultate, a posebno smo ponosni jer je danas u našoj Županiji upis u srednje škole gotovo 100%. Također, udvostručen je broj upisanih na fakultete kao rezultat obrazovane politike koju provodi županija - naglasio je Radimir Čačić.

 Predsjednik Reformista istaknuo je i važnost mladih u politici.

- Obrazujte se, dajte svoj doprinos društvu i onda se ponudite da vodite druge ljude. Osigurajte da Vas ljudi cijene, ne zbog funkcije već zbog Vaših sposobnosti. Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu - za kraj je rekao predsjednik Reformista i župan Radimir Čačić.

Osnivačkoj skupštini mladih prisustvovali su i potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak te gradski vijećnik i potpredsjednik Gradske organizacije Darko Detelj.

Više...
Reformisti obilježili Međunarodni dan žena diljem Županije

Reformisti obilježili Međunarodni dan žena diljem Županije

Reformisti Varaždinske županije obilježili su današnji Međunarodni Dan žena. Današnjim slavljenicama podijeljeno je preko 1500 jaglaca i to u Varaždinu na četiri lokacije (Franjevački trg, 3. i 4. mjesni odbor i 6. mjesni odbor Banfica), Novom Marofu, Ludbregu, Ivancu, Lepoglava, Martijancu, Vidovcu, Cestica, Svetom Đurđu, Sračincu, Svetom Iliji (Doljanu), a Reformisti iz Varaždinskih Toplica počastili su žene slasnim kolačima.
Početak obilježavanja ovog Međunarodnog dana Reformisti su započeli već u utorak, 6. ožujka, izuzetno posjećenim Okruglim stolom u organizaciji Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije.

Općinske i gradske organizacije danas su posjetili predsjednik Narodne stranke - REFORMISTI Radimir Čačić i potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević te im osobno čestitali ovaj povijesni dan za žene. Međunarodni dan žena tradicionalno se slavi 8.ožujka, a prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909.godine.

Reformisti se u svom programu zalažu za ravnopravnost spolova, jednak status i jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, uravnoteženo sudjelovanje u političkom djelovanju, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.
Kroz Interesne odbore žena otvaraju važne teme koje se dotiču i utječu direktno na žene.

Varaždin

 

 

Lepoglava

 

Ludbreg

 

Ivanec

 

Sračinec

 

 

Novi Marof

 

 

Varaždinske Toplice

 

 

Više...
Započeto osnivanje Interesnih odbora u županiji

Započeto osnivanje Interesnih odbora u županiji

Interesni odbor žena Narodne stranke - REFORMISTI započeo je osnivanje Interesnih odbora u županiji. Održana je osnivačka skupština Interesnog odbora žena „Istok“ , u koji pripadaju grad Ludbreg i općine Martijanec, Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec. Za predsjednicu Interesnog odbora Istok izabrana je Nikolina Magić-Lilek, dok su potpredsjednice Nada Crnković i Draženka Huđek. Predsjednica Interesnog odbora žena Varaždinske županije, Valerija Paljak, izrazila je veliko zadovoljstvo osnivanjem ovog Interesnog odbora, budući da su Reformistice iz ludbreškog kraja bile izuzetno aktivne još od samog osnivanja Stranke te najavila niz aktivnosti planiranih za naredno razdoblje kako na području Ludbrega tako i u cijeloj Varaždinskoj županiji. Dobrodošlicu U Ludbregu zaželio je i predsjednik gradske organizacije Reformista Ludbreg i županijski vijećnik Krešimir Horvat, a skupu se obratio i iskoristio prigodu da čestita Dan žena, zamjenik župana Tomislav Paljak.

Više...
Održan Okrugli stol „Izazovi u udomiteljstvu“

Održan Okrugli stol „Izazovi u udomiteljstvu“

Jučer, 06. ožujka, u prepunoj dvorani hotela Varaždin održan je Okrugli stol na temu Izazovi u udomiteljstvu. Ovaj okrugli stol povodom nadolazećeg Dana žena organizirali su Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin i Interesni odbor žena Varaždinske županije Narodne stranke - REFORMISTI.

Na Okruglom stolu sudjelovale su: potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnateljica Osnovne škole Petrijanec i predsjednica Interesnog odbora žena Varaždinske županije Valerija Paljak, županijska vijećnica i predsjednica IO žena Gradske organizacije Vlasta Cindrić, predsjednica Udruge Zipka i udomiteljica Nada Furjan, tajnica Udruge Zipka Stana Vereš i korisnica Ana Marija Štambar .

Varaždinska županija nastoji osigurati visoku kvalitetu života svih građana ove županije, a posebno najranjivijim skupinama. Cilj i želja je osigurati zajednicu ugodnu za život.

Upravo zbog toga Reformistice su ove godine temu za Dan žena posvetile udomiteljstvu. Ovaj Okrugli stol nastavak je tradicije koju Reformistice održavaju povodom Dana žena od osnutka stranke osvrćući se i senzibilizirajući javnost o problemima koje pogađaju žene ali i obitelji.

Sudionice okruglog stola osvrnule su se na udomiteljstvo kao organizirani oblik skrbi, povijest udomiteljstva, udomiteljstvo na području Varaždinske županije, Zakon o udomiteljstvu te istaknule važne zaključke i konkretne prijedloge za podizanje kvalitete udomiteljstva.

Potpredsjednica Reformista i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević istaknula je i konkretne mjere kojima Varaždinska županija radi na podizanju standarda građana, posebno onih najranjivijih skupina.
 
- Udomiteljstvo je organizirani oblik skrbi u drugoj zamjenskoj obitelji u situacijama kada se za dijete ne može brinuti njegova biološka obitelj. Uz probleme koje imaju i ta djeca i udomitelji, javlja se i poseban problem, a to je da djeca sa navršenih 18 godina ili završetkom školovanja moraju napustiti sustav, uvodno je pojasnila Martinčević.


 
Valerija Paljak ispričala je svoja iskustva kroz rad kao dugogodišnji prosvjetni djelatnik te se osvrnula na podršku koja je djeci potrebna u školi te na utjecaj učitelja i učenika na socijalizaciju i prihvaćanje udomljene djece u zajednicu, dok se Vlasta Cindrić osvrnula na samu povijest i pojavu udomiteljstva na području Varaždina i Varaždinske županije.

Stana Vereš, tajnica Udruge Zipka i dobitnica UNICEF nagrade „Prijatelj djece“ pojasnila je kako u Varaždinskoj županiji postoje 150 udomiteljskih obitelji za oko 330 udomljene djece, a geografski najviše udomiteljskih obitelji  je na području Petrijanca, Sračinca i Majerja. Udruga Zipka pomaže i udomiteljima, udomiteljskoj djeci, a prva je Udruga u Hrvatskoj koja je osnovala stambenu jedinicu, odnosno organizirano stanovanje kao novi oblik socijalne usluge u lokalnoj sredini koji izlaze iz udomiteljstva. za korisnike koji su nakon završetka prepušteni sami sebi. 

Svoja iskustva podijelila je i udomiteljica i predsjednica Udruge Zipka Nada Furjan koja se u svom emotivnom izlaganju osvrnula na ljubav i podršku, te zaštitu prava djece kao najvažnijeg čimbenika koja se pruža djeci kroz udomiteljsku obitelj.

Svoju priču ispričala je i korisnica stambene jedinice Ana Marija Štambar. 

Prisutnima se obratio i predsjednik Reformista i župan Varaždinske županije Radimir Čačić istaknuvši podršku Županije u svim projektima na području udomiteljstva.

- Projekti na višoj platformi u koje će se Županija uključiti kao partner, pomoć kroz financiranje opremanja stambene zajednice, podrška u učenju, stipendiranje učenika koji žele nastaviti svoje obrazovanje samo su neke od mjera koje kao Županija možemo ispoštovati. U pomoć se svakako trebaju uključiti i lokalne zajednice -rekao je Čačić.

Na kraju Okruglog stola Martinčević je dala svojevrstan rezime zaključaka i konkretne prijedloge za rješavanje.
 

- Županija će se uključiti u financiranje uređenja stambene jedinice u Petrijancu koju će koristiti pet novih korisnika. Što se tiče prijedloga prema Gradu Varaždinu, kao gradska vijećnica ističem da ću zajedno s kolegama u Vijeću uputiti prijedlog da se kuća koja je bila namijenjena zlostavljanim ženama, a utvrđeno je da se zbog više propusta i tehničkih i činjenice da je lokacija javo poznata u što je u suprotnosti sa namjenom, ustupi upravo za potrebe smještaja mladih koji izlaze iz udomiteljskih obitelji. Također, preko našeg zastupnika u Hrvatskom saboru uključiti ćemo se u rješavanje statusa udomitelja. Uključiti ćemo se u svim sferama i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo i udomiteljskoj djeci i udomiteljima - naglasila je za kraj.

Okrugli stol svojim dolaskom podržali su i zamjenik župana Robert Vugrin, županijski vijećnik Nenad Koščak, gradski vijećnik Darko Detelj, pročelnica upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Vladimir Kozjak te Marina Hoblaj ispred Foruma za kvalitetno udomljavanje djece.

Više...