Varaždinska županija pod vodstvom Stričaka i HDZ-a srlja u ponor

Narodna stranka-REFORMISTI na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije nije podržala prijedlog proračuna za 2024. godinu, te su vijećnici u raspravi oko navedene točke dali na uvid jasne brojke kojima potkrjepljuju činjenicu kako Varaždinska županija pod vodstvom župana Stričaka i HDZ-a srlja u ponor.

Od 2017. do 2022. godine, dakle u prošlom mandatu župana Čačića i Reformista, proračun Varaždinske županije povećan za više od 50%.

Za vrijeme mandata župana Čačića proračuni tijekom godina su se punili i rasli dobivanjem bespovratnih sredstava iz EU fondova, iskorištene su sve mogućnosti, prijavljivali su se i dobivali su financiranje svi projekti. U mandatu župana Stričaka nije tako. Zašto? Zato što nema ni jednog jedinog novog projekta i to uz novootvorenu lisnicu EU fondova gdje postoji mogućnost prijave projekata iz svih područja.

- Zbog sposobnosti naši su proračuni tijekom godina mandata rasli i nevjerojatnih 50% i zato smo vam još i na računu na kraju mandata ostavili  50 mil kuna odnosno 6,6  mil  EUR suficita. No, lokomotiva se ugasila 2021. godine, još se neko vrijeme snagom inercije kretala, a u 2024. cijela priča staje i prema brojevima koje ste nam vi ovdje dali -  kreće u natrag – naglasila je Martinčević.

U raspravi su dotaknuti i projekti, a koje je prošli tjedan obišao i premijer Plenković - polaganje kamena temeljca za izgradnju Centralnog operacionog bloka Opće bolnice Varaždin i otvaranje Regionalnog centra u Medicinskoj školi. I jedno i drugo su Čačićevi projekti koji su bili spremni i koji se financiraju Europskim sredstvima, a Vlada i Stričak u toj priči zaslužni su samo za slikanje kraj njih.

Nakon slikanja kraj Čačićevih projekata, župan Stričak doveo je premijera da prisustvuje svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju (?!?) Centra civilne zaštite, vjerovali ili ne, nakon 3 godine svog mandata. Ovom dinamikom županu Stričaku i HDZ-u za realizaciju jednog projekta treba barem 5 mandata.

Sve navedeno pokazuje slikovito ali zapravo potpuno jasno neznanje i nemoć koje našim građanima sa ovakvim prijedlogom proračuna dolazi na naplatu već sada ali ne smijemo zaboraviti niti dugoročne posljedice jer će novog župana dočekati nula pripremljenih i prijavljenih projekata što znači ćemo kao županija propustiti ne samo ovaj mandat već i puno više od toga.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”