Varaždinska županija reže plaće zaposlenicima za 20 %, a novac ide obrtnicima

Varaždinska županija reže plaće zaposlenicima za 20 %, a novac ide obrtnicima

Župan Radimir Čačić danas, 10. travnja, rekao je da Varaždinska županija svojim zaposlenicima smanjuje plaće za 20 %, a novac će se preusmjeriti za pomoć obrtnicima.

Plaće se biti smanjene i zaposlenicima društava “pod utjecajem” Varaždinske županija, reakao je Čačić, ali ne zdravstvenim djelatnicima. Odluka se odnosi na sljedeći kvartal.

Najavljen je i rebalans županijskog proračuna na sljedećoj sjednici Skupštine Varaždinske županije te druge mjere pomoći gospodarstvu.

– Ljudi opravdano od Varaždinske županije traže da reagira u ovoj krizi. Kumulativni proračun Varaždinske županije je 1,6 milijardi kuna, to se čini puno, ali to je iznos s europskim projektima i novac kojim mi ne raspolažemo. Stvarni novac kojim raspolažemo je 20 puta manji, otprilike 84 milijuna kuna, i u tom okviru su direktne ovlasti Županije. Dolaskom na vlast već smo smanjili broj zaposlenih za oko trećinu i smanjili smo zaposlene kada smo preuzeli poslove od državne uprave 1. siječnja ove godine. Ukupan iznos plaća na razini Varaždinske županije je 15,5 milijuna kuna. U skladu s ovlasima moramo pratiti situaciju u kojoj je ugrožen dio gospodarstva, a naročito mali obrtnici kojih imamo više od 350 i koji su potpuno zatvoreni. Podržavamo mjere Vlade. I mi želimo dati svoj doprinos. Donio sam odluku da se za 20 % smanjuju plaće u Županiji, a ona vrijedi za sve zaposlenike i dužnosnike. Ja ne primam plaću, ali plaće dožupana pratit će mjere za ostale zaposlenike. Sav taj novac će ići u fonda solidarnosti za praćenje najugroženijihi, a preko županijskog budžeta sredstva će biti namjenski isplaćivana – objasnio je Čačić.

Radi se o iznosu od oko milijun kuna od plaća zaposlenika.

Mjeru za održavanje likvidnosti predstavio je Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije.

– Potpuno zatvorenih obrta u Varaždinskoj županiji ima oko 360, a njima ćemo uplatiti za ožujak i travanj 3000 kuna za pokriće režijskih troškova. Ovo vrijedi za male obrtnike s do desetak zaposlenih, a za one veće će za isto biti uplaćeno 5000 kuna. Ako će biti potreba za daljnje mjesece napravit ćemo novi fond. Ići ćemo i s kreditnom linijom za obrtna kreditna sredstva za do 50.000 kuna za male obrtnike, kakve nema drugdje u Hrvatskoj. Oni će sa zadužnicom naše GARA-e u našoj matičnoj banci dobiti kreditna sredstva. Sada imamo za takvu namjenu oko 5 milijuna kuna, ali po potrebi ćemo to proširiti. Prva dva mjeseca ćemo u potpunosti pokriti kamatu za ove kredite, a za dalje ćemo vidjeti kolika će biti kamata – rekao je Jakopović.

Obrtnici se za mjere mogu prijaviti putem obrasca koji će biti dostupan na internetskoj stranici Varaždinske županije od 15. travnja.

– Razlika novca pokrit će se iz poklona gospodina Štromara i države koji su odbijali platiti svoje dugove pa novac dolazi iz zateznih kamata na to. U svakom zlu neko dobro. Ovo je izvanredni prihod koji sada koristimo i zato imamo rezervu za dalje – dodao je Čačić.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”