Varaždinska županija od nacionalnog Stožera traži otvaranje određenih obrta i trgovina koji ne predstavljaju rizik; Vugrin upozorava: nemojte ignorirati moguće simptome!

Varaždinska županija od nacionalnog Stožera traži otvaranje određenih obrta i trgovina koji ne predstavljaju rizik; Vugrin upozorava: nemojte ignorirati moguće simptome!

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Županijskoj palači zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin izvijestio je o aktualnoj situaciji vezanoj za koronavirus u Varaždinskoj županiji. U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji imamo jednu novu oboljelu osobu od COVID-19, a istovremeno bilježimo i tri nova slučaja oporavka. Ukupan broj do sada oboljelih je time narastao na 34, a ozdravilo je ukupno 27 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se šest osoba, a jedna osoba liječi se u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

Kod posljednje novooboljele osobe radi se o starijoj ženskoj osobi koja nije bila pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene temperature i respiratornih problem upućena je na testiranje te je pozitivna na COVID-19. Posljednja oboljela osoba ima tešku kliničku sliku, no trenutno nije na respiratoru. Na ime posljednje oboljele osobe mapirano je do sada 12 kontakata koji su već stavljeni u mjeru samoizolacije. Unutar tih kontakata nalaze se i dva tima liječnika obiteljske medicine i jedan tim hitne pomoći tako da su od strane Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu bile potrebne i određene organizacijske prilagodbe.

- Želim napomenuti da testiramo sve osobe kod kojih simptomi upućuju na mogućnost zaraze s COVID-19 virusom. Jučer je testirano 56 osoba, čime je ukupan broj testiranih sada 980. Vezano na to upućujem molbu građanima da budu pozorni na moguće simptome, da ih ne ignoriraju te da u slučaju pojave simptoma ne napuštaju svoju kuću bez telefonskih konzultacija sa svojim liječnikom obiteljske medicine.  U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 1165 osoba. U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva nova slučaja kršenja samoizolacije i unatoč mogućnosti kretanja bez e-propusnice diljem Županije 31 slučaj kretanja bez valjane propusnice. – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Nakon izvješća o aktualnoj situaciji župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na nekoliko  činjenica.

- Dan nakon transformacije  mjere zabrane napuštanja prebivališta u sustav slobodnog kretanja u većini županija pa čak i u zajedničkim granicama Grada Zagreba i Zagrebačke županije sa milijun i 350 tisuća stanovnika želim upozoriti na nekoliko činjenica – rekao je Čačić.

1.      Neupitno je da kod donošenja Odluke o donošenju zabrane nije rađena nikakva prethodna analiza jer da je rađena ne bi isti tretman imala Općina Cviljane sa 137 stanovnika i Grad Zagreb sa 800.000 stanovnika već bi u samoj osnovnoj Odluci bio definiran prostor županija kao prostor bez propusnica uz izdvajanje pojedinih jedinica lokalne samouprave ili naselja kao žarišta zaraze. Naravno, ista odluka obuhvaćala bi i obvezu izdavatelja da o izdanim propusnicama obavijeste policijske uprave kako bi policija uopće imala podatak što uopće treba kontrolirati. Nažalost, tek deset dana nakon što smo ih upozorili da policija ne može kontrolirati ništa jer nema nikakve podatke osim u Varaždinskoj županiji, Odluka je promijenjena.  Takva vrsta lutanja i nesnalaženja trajala je sve do jučer i stvarala je nezadovoljstvo i nesigurnost kod građana.

2.      Područje zdravstva vođeno je puno kompetentnije uz vrlo dobru suradnju s Županijskim stožerima jer županije upravljaju s 95% zdravstvenog sustava. Istovremeno i Stožer civilne zaštite RH i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku učinili su ozbiljan propust izostankom posebne kontrole i zaštite točaka najveće koncentracije najrizičnijih skupina starijih i bolesnih u Domovima umirovljenika. Pokušaj prebacivanja odgovornosti na županije, što su već učinili i u slučaju požara u Krapinsko-zagorskoj županiji, je traženje alibija jer je jedina ovlast županija u odnosu na Domove izdavanje građevinske i uporabne dozvole kod početka rada. U Varaždinskoj županiji srećom nismo imali proboj virusa , a da bi ga spriječili formirali smo bez ovlasti za nadzor svoje timove za kontrolu. Na naš usmeni i pismeni zahtjev pred tri tjedna dobili pred dva tjedna odgovor da bi postupanje po našem zahtjevu bilo štetno i opasno, da bi pred tri dana dobili Odluku u kojoj se svima u RH naređuje da postupe po prijedlogu koji smo im poslali prije tri tjedna.

3.      Potpuno je jasno da bi i minimalna analiza jasno pokazala da je razina rasta epidemiološkog rizika u drastičnom smanjenju broja propusnica neusporedivo veća od porasta rizika koji bi bio posljedica povrata prava na rad u obrtu i trgovini uz izuzetke točaka okupljanja kakvo je ugostiteljstvo ili posebno reguliranih usluga koje uključuju intenzivan fizički kontakt. Daljnja zabrana rada cvjećarnica, postolara ili urara, zlatara, fotografa, prodavaonica namještaja, cipelama, bijelom tehnikom i svega sličnog ni na kakav način se ne može opravdati i u ime 5000 ljudi u Varaždinskoj županiji koji s pravom očekuju da im se vrati ustavno pravo na rad tražim da se to promijeni – zaključio je Čačić.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”