Župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić u Ljubljani na zasjedanju Vijeća Europske demokratske stranke

Župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić u Ljubljani na zasjedanju Vijeća Europske demokratske stranke

Župan Varaždinske županije i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić je u petak, 12. travnja, sudjelovao na zasjedanju Vijeća Europske demokratske stranke u Ljubljani, europske političke grupacije koja okuplja demokrate, a pripadaju joj i Reformisti. Dio je Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), treće najjače političke grupacije u Europi. 

Zasjedanje Vijeća Europske demokratske stanke je sazvano s ciljem da se donese manifest za izbore za Europski parlament koji će biti održani 26. svibnja, a Čačić je bio jedini predstavnik iz Hrvatske zajedno s glavnom tajnicom Reformista Alenkom Košiša Čičin Šain.


- Iznio sam stav da se kao grupacija u Europskom parlamentu moramo založiti za jačanje regija. Potrebno je značajno povećanje sredstava u Kohezijskom fondu namijenjenih za projekte regija zbog njihovog ravnomjernog razvoja, te značajno povećati financijska sredstva regijama u odnosu na državne projekte. Naime, regije realiziraju projekte brže i bolje te bolje prepoznaju potrebe građana. Uz to, poseban naglasak treba staviti na financiranje projekata manjih općina i gradova u regijama s obzirom da vrlo često građani bogatih, velikih urbanih sredina ne prepoznaju probleme drugih. Jačanje regija je manifestom za EU izbore zatražila i Skupština europskih regija, najveća organizacija regija u Europi, u kojoj sam član Izvršnog odbora –  rekao je Radimir Čačić.


Iznio je i potpuno novu inicijativu za formiranje Fonda za kompenzaciju unutar EU namijenjenog za tranzicijske zemlje, a s ciljem da se u tim zemljama zadrži demografska struktura.


- Tranzicijske zemlje snažno financiraju školovanje svojih stanovnika, a najkvalitetnija radna snaga odlazi u druge zemlje poput Njemačke ili Francuske. Emigracija najviše pogađa Rumunjsku, koja ima 19,6 posto iseljene radne snage, potom Litvu s 15 posto iseljene radne snage, dok je Hrvatska na visokom trećem mjestu s blizu 14 posto iseljenih. Otvorio sam temu formiranja Fonda za kompenzaciju putem kojeg bi se to reguliralo na način da se tranzicijskim zemljama dio troškova školovanja radne snage refundira te da se ta sredstva namijene za obrazovanje – istaknuo je Radimir Čačić.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”