Reformisti traže hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana

Reformisti traže hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana

Na konferenciji za medije održanoj danas, 14. ožujka 2019., u uredu Narodne stranke – REFORMISTI u Varaždinu, gradski vijećnici Reformista Natalija Martinčević predsjednica Gradske organizacije Varaždin i Darko Detelj, potpredsjednik Gradske organizacije, osvrnuli su se na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, kao i na neprimjereno ponašanje gradonačelnika Ivana Čehoka i predsjednika Damira Habijana.

Natalija Martinčević je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila izložena političkom nasilju i iživljavanju od strane gradonačelnika Čehoka i predsjednika Gradskog vijeća Habijana. Nakon što se javila za raspravu o Izvješću gradonačelnika uvodno obrazloživši kako će govoriti i o radu gradonačelnika vezano na Gradsko vijeće jer gradonačelnik svoje odluke donosi temeljem odluka Gradskog vijeća, pa se potrebno zapitati da li se odluke donose na transparentan način.

- Na 85. stranici Izvješća o radu gradonačelnika stoji poglavlje Odnos gradonačelnika i Gradskog vijeća, stoga postavljam pitanje: temeljem kojeg opravdanog razloga me predsjednik Vijeća nebrojeno puta prekidao i na kraju nije dao da završim raspravu? – rekla je Martinčević. Podsjetivši kako se isti slučaj dogodio i prije nekoliko mjeseci na što je podnesla prigovor.

- Razumijem strast predsjednika Vijeća Habijana da silovito brani pozicije i stavove gradonačelnika Čehoka ali onemogućavanje vijećnika u raspravama nije način koji je moguć u suvremenim demokracijama, što bi Habijan trebao znati. – naglasila je Martinčević.  

Uz sve točke koje je Martinčević pokušala objasniti u svojoj raspravi jedna od njih je i da materijali za važne odluke ne dolaze na vrijeme, da se sazivaju hitne sjednice na kojima se odlučuje o milijunima kuna u jednom dana, da vijećnici pred samu sjednicu Gradskog vijeća primaju amandman gradonačelnika o kupnji dionica Parkova vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Ključne i važne odluke kao što su donošenje rebalansa proračuna donose se bez stava Odbora za financije i proračun, a nije se sastala ni većina drugih odbora. Takav način vođenja i sjednice i Grada Varaždina je netransparentan, pa je i time upitna i legitimnost odluka koje Vijeće donosi.

- Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan nije mi dozvolio da sudjelujem u raspravi ali je dao gradonačelniku neograničeno vrijeme da iznosi potpune neistine, da kleveće, vrijeđa, omalovažava i blati mene kao vijećnicu i kao osobu. U niti jednom trenutku kao predsjednik Vijeća nije prekinuo gradonačelnika i stao u obranu mene kao gradske vijećnice, a za što prema Poslovniku ima ovlast i obvezu – naglasila je Martinčević

Zbog sazivanja sjednica bez materijala, donošenja odluka bez neodržavanja odbora Gradskog vijeća, sazivanja sjednica po hitnom postupku u kojima se donose ključne oduke za Grad i u kojima se odlučuje o milijunima kuna naših građana bez opravdanog razloga hitnosti, zbog dostave materijala pred samu sjednicu kao što smo naveli bez stava Odbora, zbog onemogućavanja vijećnika da raspravljaju, zbog krajnje neprimjerenog ponašanja prema vijećnicima tražimo hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana.

Isto tako upozoravamo na činjenicu da jedini gradonačelnik u Republici Hrvatskoj koji ima četiri optužnice, jednu nepravomoćnu presudu na dvije godine zatvora zbog nanošenja višemilijunskih šteta gradu u vrijeme kada je bio gradonačelnik i bio pod zakletvom štititi interese Grada, da si bez ikakvog osjećaja srama dozvoljava prozivati vijećnike za nepoštovanje prisege u trenutku kada upozoravaju na moguće ponovne štete koje gradonačelnik donosi svojim odlukama.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”