Obnovljena zgrada mikrobiologije i rentgena Opće bolnice Varaždin, kreće se u gradnju novog objekta Zavoda za javno zdravstvo

Obnovljena zgrada mikrobiologije i rentgena Opće bolnice Varaždin, kreće se u gradnju novog objekta Zavoda za javno zdravstvo

Ispred zgrade mikrobiologije i rentgena u krugu Opće bolnice Varaždin, održana je završna konferencija energetske obnove spomenute zgrade. Završnoj konferenciji nazočili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša  Čičin-Šain,predsjednik Upravnog vijeća OB Varaždin Zlatko Koračević, predstavnik Ministarstva zdravstva Gordan Žanić, županijske pročelnice kao i ravnatelji zdravstvenih ustanova.

Župan Čačić iskazao je zadovoljstvo završetkom radova te obnovom ove zgrade.

- Ovdje imamo jedan od manjih, ali ništa manje značajnih projekata kojeg smo realizirali. U obnovu ove zgrade uloženo je  5.867.000,00 kuna, od čega je 2,9 milijuna kuna europskih sredstava. Ovo je samo dio ukupnih investicija u Opću bolnicu Varaždin u vrijednosti od 240 milijuna kuna. U krugu bolnice obnovili smo sve objekte, ali ima još puno posla u unutrašnjosti objekata, od nabavke opreme itd . Pred nama je završetak izgradnje nove zgrade za hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Samo taj blok vrijedi 10 milijuna eura. Slijedi izgradnja Centralnog operacijskog bloka vrijedna 405 milijuna kuna iz Recovery fonda i to u sto postotnom financiranju Europske unije. Od spomenutog iznosa jedna polovica usmjeriti će se na samu zgradu, a druga u potrebnu opremu. Paralelno, imamo 130 ljudi na specijalizaciji, za što je izdvojeno 130 milijuna kuna. Do sada smo mi izdvajali ta sredstva, a nadalje očekujemo da će financirati Europska unija. Ono što me posebno veseli je izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, okvirno vrijedna 25 milijuna kuna. Trebala bi  obuhvaćati  dvije tisuće kvadrata, a završetak radova je predviđen već slijedeće godine.  Ovdje će posebno biti važan novi laboratorij te smo ponosni na činjenicu da ćemo u budućnosti biti spremni odgovoriti novim zahtjevima i prostorno i opremom, nakon što smo u relativno lošim uvjetima, ali ogromnim entuzijazmom, naporom i radom savladali ovaj udar pandemije  – rekao je župan Čačić.

 

Ravnatelj  Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj je rekao kako je ovim radovima ne samo poboljšana energetska učinkovitost nego je riješeni gorući problem samog laboratorija. Naime, krovište zgrade je nekoliko godina prokišnjavalo i stvaralo ogromne probleme u radu, tako da je i taj dio sada saniran.

- Zgrada ispred koje se nalazimo sadrži mikrobiološki laboratorij koji je u ovo vrijeme pandemije podnosio ogroman teret u samoj dijagnostici te sam stoga iznimno ponosan na sve djelatnike. Trebalo je imati ogromne organizacijske sposobnosti da bi u vrijeme pandemije paralelno radili na energetskoj obnovi, ali i odradili sve zahtjeve koji su bili stavljeni pred njih, a nije ih bilo malo. Varaždinska županija je jedno vrijeme pandemije bila županija sa najviše oboljelih u čitavoj Europi, a laboratorij je odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj – naznačio je Bosilj.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”