Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu svog naziva

Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu svog naziva

Ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav. Upravo ovo su odlike Ludbreškog hrena, izvornog i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu – zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postao već deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj razini.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače povodom dobivanja nacionalne zaštite i početka procesa zaštite Ludbreškog hrena na razini Europske unije.  Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek Ludbreški hren je na ovim prostorima vezani uz Uskršnje blagdane i svadbene svečanosti kada se hren jede uz mesne obroke.

Uz pročelnika Vinceka, nešto više o cijelom procesu te o značaju dobivanja ove oznake rekli su i župan Radimir Čačić, Zvonimir Novak iz EUVITA-e - Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo te Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren.

Zvonimir Novak iz EUVITA-e - Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo se zahvalio Županiji na financijskoj i organizacijskoj pomoći kod dobivanja ove oznake.

- Ovime su župan i županija ponovno dokazali koliko drže do poljoprivrede te do lokalne proizvodnje. Sljedeća faza je zaštita na razini Europske unije, a uz malo sreće bismo do kraja godine mogli   i to realizirati. Sam Ludbreški hren sada ulazi u novu razvojnu fazu, on je već prisutan na našem tržištu , a uz ovu oznaku imati će i šansu više. Prije osam godina hren nije postojao na sortnoj listi, dok nismo pokrenuli određene aktivnosti. Otvaraju se nove prilike te sam  siguran u daljnju pomoć i podršku županije – rekao je Zvonimir Novak.

Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren je naglasila kako već skoro četrdeset godina proizvodnje hrena dobiveno veliko priznanje.

- Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam  dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se daljnjem razvijanju proizvodnje – istaknula je Bojana Makar te je pohvalila odličnu suradnju s Varaždinskom županijom.

- Župan Radimir Čačić izjavio kako ne postoji beskonačan broj proizvoda koji se mogu zaštititi jer je proces dobivanja oznake rigorozan i temeljit  te je naznačio kako je proizvodnja Ludbreškog hrena evidentirana još prije tridesetak godina.

- Mi sa Zadarskom županijom dijelimo drugo mjesto u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda, ispred nas je samo Ličko senjska županija. Moram istaknuti kako Varaždinska županija ima visoku razinu registriranih zaštićenih proizvoda. Inače relativno malo županija ima tako visoku razinu registriranih proizvoda. Svojim proizvodima smo dokazali kako je kvaliteta naših proizvoda na svjetskoj razini, a tim smjerom svakako nastojimo nastaviti. Županija će svakako podržati promociju Ludbreškog hrena na svjetskim sajmovima, kao što smo i napravili s bučinim uljem te varaždinskim zeljem. Pomažemo i financijski i organizacijski. Da bi došli do ovakvog uspjeha potreban je rad, ali i određena vrsta strasti, a ovdje govorimo o obitelji Makar gdje su svoj obol dale tri generacije. Naravno i EUVITA - Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo je dao svoj veliki doprinos. Konkurencija u tom smislu nije problem nego je dobrodošla kako bi ojačala naš brend, brend samog Ludbreškog  hrena čime se jača cjelokupna gastronomska ponuda županije, ali i Hrvatske- rekao je župan.

Nakon prigodnih obraćanja upriličena je degustacija hrena koje su pripremili kuhari restorana Bedem iz Varaždina. 

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”