Predstavljena knjiga „Glazbe prije svega“ autorice dr.sc. Zdenke Weber, čestitke uputili župan Radimir Čačić i Natalija Martinčević

Predstavljena knjiga „Glazbe prije svega“ autorice dr.sc. Zdenke Weber, čestitke uputili župan Radimir Čačić i Natalija Martinčević

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljena je knjiga poznate hrvatske muzikologinje i diplomatkinje dr. sc. Zdenke Weber „Glazbe prije svega“. Ujedno je autorica obilježila i 70 rođendan.

Knjigu su predstavile  mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, umjetnička savjetnica; Jana Haluza, muzikologinja i autorica dr. sc. Zdenka Weber. Prije samog predstavljanja knjige čestitke je uputila savjetnica župana Natalija Martinčević zaželjevši svima srdačnu dobrodošlicu.

- Veliko je zadovoljstvo Varaždinskoj županiji i meni osobno da danas imamo čast upriličiti promociju knjige „Glazba prije svega“ upravo ovdje, u ovoj prekrasnoj nekad Balskoj, a danas Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Gospođa Weber srce je i duša glazbe ovoga grada ali i velika promotorica i ambasadorica i to ne samo našeg Grada Varaždina  i naše Županije, već cijele Hrvatske. Također ona je i dobitnica Županijske nagrade za doprinos ugledu i promociji naše Županije, ali je prije svega velika prijateljica Varaždinske  županije. Sa ponosom mogu reći da je gospođa Weber moja draga i poštovana prijateljica te da smo u ovom mandatu župana Čačića zajedno odradile cijeli niz, prije svega kulturnih programa i  događanja, poput predstavljanja naše Županije u Trstu i Beču gdje nam je upravo gospođa Weber svojim kontaktima i poznanstvima dugogodišnje diplomatkinje itekako pomogla – rekla je Martinčević te dodala kako se Zdenka Weber snažno angažirala oko organizacije i promocije Svečanog bala Varaždinske županije kao našeg centralnog i u Hrvatskoj jedinstvenog kulturnog događanja.

- Gospođu Zdenku ugostili smo ovdje i kada smo obilježavali 45 godina njezinog rada i djelovanja i zato nas veseli da i se predstavljanje knjige „Glazba prije svega“ održava upravo ovdje, ali najviše nas veseli činjenica da je je gospođa Weber i svoj rođendan odlučila proslaviti ovdje sa nama pa joj u ime Varaždinske županije i svoje osobno ime od srca čestitam – zaključila je Natalija Martinčević.

-Jedinstvena osobnost, pojava i djelovanje hrvatske muzikologinje i diplomatkinje dr. sc. Zdenke Weber tijekom gotovo polustoljetnog neumornog, neprekidnog, upornog, savjesnog i predanog služenja glazbi, umjetnosti, kulturi, točnije tisućama pojedinaca koje je u tom vremenskom razdoblju susretala i o kojima je pisala, uistinu je zadivljujuća i zacijelo nema sličnog primjera u hrvatskoj novijoj povijesti – rekla je mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić prilikom predstavljanja knjige dok je Jana Haluza naznačila da je ova knjiga  premda želi obuhvatiti svo djelovanje dr. Weber u Hrvatskome slovu, tek jedan  djelić najvažnijih glazbenih trenutaka iz njezina prebogatoga životnog puta i iskustva koja je od 1995. godine dijelila s čitateljima Hrvatskoga slova, objavljujući ih od samog osnivanja ovoga tjednika za kulturu.

Autorica knjige dr.sc. Zdenka Weber bila je presretna te se zahvalila svima na dolasku, a poglavito Varaždinskoj županiji na organizaciji ovog događaja.

- Rođena u Varaždinu, studirala u Zagrebu i Parizu, susretavši se s mnogim glazbenicima  i diplomatima zabilježila sam niz tih susreta i događaja. Presretna sam što promoviram ovu knjigu. U knjizi imamo 360 tekstova, od događaja u Beču gdje sam bila na mandatu, pa do Berlina gdje sam također bila u službi hrvatske diplomacije, pa sve do zabilješki s Muzičke akademije na kojoj sam bila predavač i imala mnoge krasne studente. Učila sam strane jezike, upoznavala mnoge kulture i ljude i to me zaista čini zadovoljnom i sretnom. Hvala gospođi Martinčević i Varaždinskoj županiji na organizaciji ove promocije, ali i na uključivanju u mnoge kulturne događaje kojima naša Županija obiluje – rekla je Weber.

- Ova knjiga je svojevrsni poticaj mladim glazbenicima da iskoriste svoj talent, ali i da  stalno uče, nadopunjuju svoje znanje i stječu iskustvo – rekla je Jana Haluza.

U sklopu svečanosti nastupila je sopranistica Lucija Spevec uz klavirsku pratnju prof. Danijela Ota.

Promociji knjige nazočili su i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, intendantica HNK Varaždin mr.sc. Jasna Jakovljević, ravnatelj Glazbene škole Varaždin mr.sc. Davor Matačić, dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije Anđelko Ramuščak, bivši međimurski župan te veleposlanik u Pragu Marijan Ramuščak, poznati književnik i ravnatelj tjednika za kulturu Hrvatsko slovo Stjepan Šešelj kao i niz glazbenih pedagoga i profesora glazbene umjetnosti.

Župan Radimir Čačić također je čestitao slavljenici te joj zaželio puno zdravlja i sreće u životu i radu, a nakon njegove čestitke prof. Stjepan Levanić otpjevao je slavljenici poznatu pjesmu „My Way“.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”