U Varaždinu održan prvu stručni skup na temu dodjele bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Danas, 3. lipnja, u Varaždinu je započeo niz stručnih skupova koji će se održati diljem županije, a na temu bespovratnih sredstava koje Varaždinska županija dodjeljuje za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Predavanje u Vatrogasnom domu u Varaždinu pobudilo je veliki interes građana, a dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Građani su ovom prilikom na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i za sufinanciranje koje se odnosi na Varaždinsku županiju.

Predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević  tom je prilikom istaknula kako je ovo sufinanciranje od strane županije prvi takav projekt u Hrvatskoj ali i podsjetila na činjenicu kako je Varaždinska županija najbolja u Hrvatskoj  u realizaciji EU projekata i dobivanju europskog novca ali i najbolja u projektima energetske obnove s ukupno 52 projekta vrijednosti 320 milijuna kn u našoj županiji u samo 3 godine mandata župana Čačića i Reformista.

- Fond će objaviti natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu kuća. To zapravo znači promjenu fasada, stolarije, krovišta, hidroizolacija, cijeli niz ozbiljnih zahvata na kući, a sve s jednim ciljem da se poveća energetska učinkovitosnt odnosno smanje režijski troškovi. Troškovi režija danas su jedna od najvećih ako ne i najveća stavka u svakom kućanstvu. Fond sufinancira te zahvate s 60%, a da bi se građani mogli prijaviti svoje projekte moraju imati I energetski certifikat. Upravo tu dokumentaciju financira Varaždinska županija svim građanima neovisno o tome da li im prođe projekt na natječaju ili ne– naglasila je Martinčević.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šajn naglasila je zadovoljstvo odazivom građana u Varaždinu te je istaknula kako joj je drago da su građani prepoznali važnost teme ali I samog projekta.

Prezentaciju kako se prijaviti, koja je potrebna dokumentacija I sve ostale potrebne informacije prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje I zaštitu okoliša Slađana Miočić.

Reformisti će organizirati preko 20 stručnih skupova diljem županije te pozivamo građane da dođu i čuju korisne informacije.

Na stručnom skupu prisustvovali su predsjednik Reformista I župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović te potpredsjednici Županijske organizacije Reformista Valerija Paljak I Željko Bedeković.