Čačić opisao kako je tekao razgovor zbog kojeg je Bašića prijavio za prijetnje

Čačić opisao kako je tekao razgovor zbog kojeg je Bašića prijavio za prijetnje

Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke - Reformisti, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aferu Vjetroelektrane i predstojeće parlamentarne izbore. Iznio je detalje svoje tvrdnje da mu je jedan od osumnjičenih u aferi Vjetroelektrane prijetio, a prijetnju je prijavio policiji.

Radimir Čačić je ustvrdio da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene, drugoosumnjičenog u aferi Vjetroelektrane, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnje.

Afera Vjetroelektrane

"Za to imam i pisanu potvrdu koja je predana policiji 2016. Događalo se to da nakon što sam par puta govorio o neobičnoj pojavi da je hrvatska država bila brza i nagla da potpiše ugovore s nekim tvrtkama, a između ostalog bila je namjera potpisati ugovore koji su 31. prosinca bili skuplji za skoro milijardu kuna nego što bi bili da su potpisani 1. siječnja. Četiri godine se za to zna, uzeta su svjedočenja od nekih ljudi, iz ministarstva su u pisanoj formi stizala upozorenja da se radi preko reda, da je to neprihvatljivo, da postoji zakonski okvir, ali ništa. Četiri godine nitko nije trepnuo na nešto što pokazuje da je nekoliko milijardi naših novca otišlo", rekao je Čačić u N1 Studiju uživo i otkrio kako je izgledao razgovor s Milenkom Bašićem:

"G. Bašić je došao kod mene. Rekao je da je ugledni poduzetnik, jedan od najvećih u BiH i Hrvatskoj. Rekao mi je da se "nalazi u poslu koji smo preuzeli od Austrijanaca, polja za vjetroelektrane, i sad smo se javili i uzimamo kreditne linije, a vaša izjava da je to suspektno meni je nanijela štetu, jer banke s kojima komuniciram su zaustavile izdavanje tih kreditnih linija". Rekao sam mu da nisam ni znao kako se zove. Ja sam načelno govorio da je to suspektno, a on je rekao da samo upozorava, rekao mi je: "Mi znamo postupati sa svojim neprijateljima kao što znamo nagrađivati svoje prijatelje."

Zahvalio sam se, nisam tip kojem se može prijetiti, još u Tuđmanovo vrijeme su mi službeno poslali čovjeka iz SIS-a da ću dobiti metak u čelo, naučen sam na prijetnje. Izašao sam, krenuo prema Varaždinu i dobio SMS poruku koja u pisanoj formi ponavlja to što je rekao usmeno. Otišao sam na policiju, kao i s onom prijetnjom metkom u čelu, pitali su me želim li to procesuirati. Rekao sam ne, vi morate reagirati na svaki znak kaznenog djela, sad imate napismeno."

Naglasio je još da cijela stvar nije bila bezazlena te da ne sumnja u pravo poduzetnika da štiti svoj interes, ali ga u ovom slučaju zabrinjava država, a ne poduzetnik.

Čačić je istaknuo da ne zna tko je potpisao ugovore za vjetroelektrane, no da bi s 1. 1. svi ugovori bili za milijardu kuna jeftiniji. Komentirajući kolika je vjerojatnost da istraga ode na više razine, bivši ministar je rekao:

"Najviša ovdje po rangu je gđa. Rimac. Ovo je razina provođenja piramide, na vrhu su milijarde, a ovdje je 10, 20, 50 tisuća eura. Priča SDP-a o tome da je to nešto što se radi u predizborno vrijeme, mislim da nije objektivno utemeljena jer HDZ-u ne može odgovarati ovakva situacija u mjesecu izbora. Priča HDZ-a da se iz toga vidi borba protiv korupcije isto nema temelja jer imate cijeli spektar slučajeva, npr. varaždinski gradonačelnik koji je osuđen, ali HDZ je s njim u koaliciji. Silni otpor prema korupciji baš ne vidim. Dogodilo se to da je netko dojavio gđi. Rimac da postoji buba za prisluškivanje, žena je bubu prijavila policiji, a priča je razotkrivena i moralo se pohapsiti. Nije to odgovaralo ni Plenkoviću ni nikome, ali moralo se, to je zadnja linija, relativno sitni kriminal. Pravi igrači su negdje sasvim drugdje."

Reforma pravosuđa

Hrvatsko sudstvo smatra najproblematičnijim dijelom hrvatskog društva. "Sudstvo je korumpirano politički i novcem do srži. To ne znači da su svi suci korumpirani ili svi policajci. Jedan upravljački dio je takav. Od velike priče više me zanima da se nešto konkretno napravi.
Ovo svakako treba sankcionirati, ali ne zaboravimo da najčešće sitni lopovi završe u zatvoru", rekao je Čačić.

Smatra da do reforme pravosuđa još nije došlo jer je nitko ne želi. On je, kaže, u programu imao poseban segment Uskoka za pravosuđe: "To što kradu u politici, medijima, privredi, sve treba sankcionirati, ali posebno suce jer oni su temelj povjerenja građana u državu. Kad sudstvo krade, onda više nema države. Onda država nije u borbi protiv mafije nego u službi mafije."

Dodao je da je suludo da se suci biraju doživotno te da bi trebali biti sankcionirani oni koji ne rade, čije presude padaju itd.

Parlamentarni izbori

Na koncu se dotaknuo parlamentarnih izbora i rekao da su teze s kojima izlaze dobronamjerni ljudi, koji tvrde da "neće ni desne ni lijeve, nego samo promjene", jednostavno štetne.

"Te teze nemaju smisla i to je bacanje naših glasova i želja da se naprave promjene. Ili će pobijediti HDZ ili će pobijediti SDP. Nitko na ovim izborima neće apsolutno pobijediti, a niti bilo tko od ovih koji se javljaju kao spasitelji. Svatko tko ima sposobnosti i snage da mijenja stvari, mora tražiti partnerstvo s nekim od ova dva pola koji će pobijediti na ideološkim platformama", smatra Čačić i dodaje:

"Da je bilo bilo kakve spremnosti za promjene kod npr. HNS-a, promjene bi se događale. Prodali su glasove birača za stolice. Potencijalno možemo matematički predvidjeti da će ići HDZ-Škoro. Mi ćemo probati skupiti svoja tri zastupnika, s tri zastupnika se može utjecati na odluke vlade, prozovite me za godinu dana, pokušat ćemo utjecati na vladu. Svatko tko kaže da će maknuti SDP i HDZ, nije istina, oni će biti tu. Ako stvarno želimo utjecati na vlast, onda moramo imati jasne stavove."

Za Davora Bernardića smatra da je pokazao spremnost da sluša što je velika prednost svakog predsjednika vlade:

"Samo je pitanje koliko ima razumijevanja cjeline i koliko je u stanju donositi odluke. Razumijevanje cjeline ne može imati jer nije bio na točki s koje je to mogao doživjeti, a ni ekipa oko njega jer nisu bili na tim pozicijama. Ima priliku učiti, spreman je i hoće čuti, to su velike prednosti za predsjednika vlade. Plenković kad je kretao ni u grubo nije znao što je to vlada."

Video možete pogledati na linku OVDJE.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”