Kreće izrada projekata za obnovu i rekonstrukciju jedinstvenog Arboretuma Opeka i dvorca iz 17. stoljeća

Kreće izrada projekata za obnovu i rekonstrukciju jedinstvenog Arboretuma Opeka i dvorca iz 17. stoljeća

Arboretum Opeka, najstariji i najveći arboretum u Hrvatskoj, napokon će biti spašen od daljnjeg propadanja zajedno s dvorcem Opeka podignutim sredinom 17. stoljeća.

U Županijskoj palači danas je, 13. ožujka, potpisan ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta te usluge projektantskog nadzora za projekt obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka te za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.


Ugovor je ispred Varaždinske županije potpisao župan Radimir Čačić s Kristinom Babić i Mijom Erak, direktoricama tvrtki Core d.o.o. i Studio Landa d.o.o. iz Dubrovnika, zajednicom ponuditelja koja je izabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabave. Vrijednost ugovora je 1.937.500 kuna s PDV-om, a rok za završetak je devet mjeseci.


- Cijeli kompleks Arboretum Opeka prostire se na 50-ak hektara, a sve propada još od 1968. godine zbog neodržavanja i zapuštanja. Pred nama je ozbiljan zahvat sa značajnim utjecajem na turizam, gospodarstvo i obrazovanje. Postupak javne nabave bio je prvi ikad proveden u Hrvatskoj istovremeno za iznimno zahtjevnu i složenu obnovu prvorazrednog spomenika parkovne arhitekture i kulturnog dobra, kao i za izradu replike prekrasnog dvorca. Izrađeni će biti projekti za kompletnu inventarizaciju i obnovu bilja, za osjetilni vrt, prostor za tradicijsku prezentaciju vrtlarske kulture, kao i interaktivnu prezentaciju trendova u vrtlarstvu. Uređena će biti šetnica, sanirani parkovni elementi, kao i jezero te bazen. Ukupna vrijednost ulaganja bit će veća od 100 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić.

Podsjetio je da će projekt rekonstrukcije dvorca za potrebe Regionalnog centra u poljoprivredi biti sufinanciran s 30 milijuna kuna bespovratnog EU novca, a očekuje se i dodjela 50 milijuna kuna iz EU-a za samu uspostavu regionalnog centra.

Osim za dvorac, s tvrtkama iz Dubrovnika ugovorena je izrada glavnog i izvedbenog projekta za obnovu arboretuma.

- Ta dokumentacija će biti temelj za prijavu projekata obnove za financiranje iz europskih i nacionalnih fondova. Arboretum je zaštićen još 1947. godine kao jedinstveni primjer parkovne arhitekture, a od 2007. godine je i kulturno dobro Republike Hrvatske. Na oko 25 hektara se nalazi više od 2.000 biljnih jedinki, pri čemu su pojedini primjerci značajni zbog starosti od 150 i više godina, a drugi radi visokih estetskih svojstava ili zbog svoje rijetkosti. Svo bilje će biti inventarizirano, a uz to će biti obnovljen bazen, kao i jezero s drvenim mostićem, mjesto na kojem su se nekad odvijali koncerti.  Zanimljivost koja je krasila cijeli prostor bila je i ledana, koju također planiramo obnoviti. U planu je i projekt postavljanja ograde dužine oko 3 kilometara kako bi se vrijedan prostor zaštitio od upada i uništavanja. Rok za dovršetak projekata je devet mjeseci, a kad budu gotovi, imat ćemo prvi put konkretnu dokumentaciju na temelju koje možemo krenuti u obnovu kakvu arboretum zaslužuje – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Prof. dr. sc. Željko Peković, odgovorni projektant tvrtke Core d.o.o. iz Dubrovnika, istaknuo je da je prethodna dokumentacija vrlo kvalitetno izvedena. – Tu smo da izradimo glavni i izvedbeni projekt za natječajnu dokumentaciju, što je preduvjet za početak radova na sanciji kompleksa u Vinici. Imamo  iskustva jer smo se specijalizirali upravo za sanaciju i restauraciju spomeničke baštine, a napravili smo više faksimilskih rekonstrukcija značajnih spomenika, od kojih su pojedini nakon toga stavljeni na listu svjetske baštine – naveo je prof. Peković.

Na potpisivanju ugovora bili su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, arhitekt Ivica Majcen te drugi uzvanici.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”