Folklor u fokusu: broj okupljenih na programima drugog dana FolkoFonije pokazao da je tradicija budućnost

Folklor u fokusu: broj okupljenih na programima drugog dana FolkoFonije pokazao da je tradicija budućnost

Jučerašnji dan bio je prepun događaja u okviru FolkoFonije koji su dokazali da folklor ima brojne poklonike. Nakon jutarnjeg mimohoda KUD-ova iz pet država, na programu je bila prva folklorna gala večer na Kapucinskom trgu, gdje se na velikoj pozornici predstavilo pet folklornih ansambala iz četiri županije – Varaždinski folklorni ansambl iz Varaždina, KUD „Hrvatskih Željeznica“ iz Varaždina, KUD „Belica“ iz Belice, HKUD „OSIJEK 1862“ iz Osijeka, FA „Turopolje“ iz Velike Gorice. Na koncertu u trajanju od dva sata tražila se stolica više, što je najbolji dokaz uspjeha ove manifestacije u organizaciji Centra tradicijske kulture (CTK) Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždina, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatske turističke zajednice i Predsjednice RH.

Ovogodišnja, 5. FolkoFonija održava se u sklopu Dana Varaždinske županije, koja ovoj manifestaciji garantira opstanak. Na prijemu u Županijskoj palači o njenoj budućnosti su razgovarali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednica CTK Varaždin Petra Golubar s predstavnicima Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti (CIOFF) iz triju država – Francuske, Srbije i Hrvatske. Domaćin, župan Radimir Čačić, tako je ugostio predsjednik CIOFF-a Srbije Dragana Đorđevića i direktora Srem folk festa Petra Samardžića, predsjednika hrvatske sekcije CIOFF-a, prof dr. sc. Enriha Merdića i počasnog člana francuske sekcije i začetnika festivala Montoire Jean-François Prouxa. Na prijemu su razgovarali o perspektivi FolkoFonije i organizatorima dali vrijedne savjete kako da ovaj festival tradicijske kulture dobije međunarodni certifikat CIOFF-a, što je garancija kvalitete i pokazatelj odličnog rada. Petra Golubar iz CTK Varaždin na prijemu je potvrdila ozbiljnost namjere daljnjeg razvoja festivala riječima: „Nastojat ćemo već iduće godine održati petodnevni festival na kojem će nastupiti minimalno pet grupa iz pet država kako bismo zadovoljiti kriterije CIOFF-a“.

Župan Čačić je iskazao apsolutnu podršku ovom festivalu, ali i intenciju njegovog širenja „pod kapom“ Skupštine europskih regija. „Za to imamo sve preduvjete – odlične ljude, organizatore, koji ovo rade po peti puta, imamo energije, volje i potvrdu građana da to žele jer se u velikom broju odazivaju na programe FolkoFonije“, rekao je Čačić.

Podsjetimo, danas je na programu na Kapucinskom trgu od 11 do 12:30 sati Dječja FolkoFonija, a od 19:30 do 21:30 sati druga folklorna gala večer, na kojoj će nastupiti folklorne skupine iz Poljske, Makedonije, Mađarske i Slovenije.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”