Varaždinska županija i regija Chungcheongnam-do iz Južne Koreje potpisale pisma namjere o suradnji u turizmu te o sklapanju prijateljstva

Varaždinska županija i regija Chungcheongnam-do iz Južne Koreje potpisale pisma namjere o suradnji u turizmu te o sklapanju prijateljstva

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Skupštine regije Chungcheongnam-do iz Južne Koreje Byong-kuk Ryou potpisali su u Županijskoj palači u Varaždinu danas, 29. svibnja, pismo namjere o sklapanju sporazuma o prijateljstvu, kao i pismo namjere o suradnji u području turizma.

Potpisivanje je održano u sklopu radnog posjeta regije Chungcheongnam-do, gospodarski najrazvijenije i najbogatije pokrajine u Južnoj Koreji s 2,2 milijuna stanovnika. Izaslanstvo iz Azije je u Varaždinsku županiju stiglo s ciljem jačanja suradnje u području gospodarstva, turizma, kulture, obrazovanja i sporta.


- Imamo priliku i čast, a siguran sam i obostranu korist da surađujemo s tako velikim i uspješnim regijama. Regija Chungcheongnam-do je u 2017. godini imala BDP od 103 milijarde dolara uz 12 posto godišnjeg rasta, s čime se ni Republika Hrvatska ne može usporediti. Posebno zanimljivo je da Hrvatsku godišnje posjećuje oko 500 tisuća turista iz Južne Koreje, koji su orijentirani na povijest i kulturu, a ne na kupanje i more. Dolaze u Zagreb, a Varaždinska županija je dio ponude sa svojim dvorcima te povijesnom i kulturnom baštinom. Posebno je važno da naglasimo prednosti zdravstvenog turizma, jer su naše Varaždinske Toplice najveće u Hrvatskoj te s posebnom nišom za ozljede kralježnice i rehabilitaciju. Korejska regija također ima toplice, pa su zainteresirani za razmjenu iskustava. Pozvali smo i predstavnicu tvrke Ducati koja se bavi istraživanjem i razvojem da bi se također uspostavila komunikacija. Pred nama je uspostaviti kanale suradnje te dati ponudu – rekao je župan Čačić.


- Varaždinska županija ima zanimljivu povijest i kulturnu baštinu, a turisti iz Koreje koji su bili ovdje u Hrvatskoj, vratili su se kući s lijepim dojmovima o ljudima, njihovoj ljubaznosti, kao i ljepotama Hrvatske. Ovdje smo da bismo produbili prijateljstvo i uspostavili suradnju između naše dvije zemlje i naših regija, te u budućnosti pokrenuli konkretnu suradnju – rekao je Byong-kuk Ryou, predsjednik Skupštine regije Chungcheongnam-do. 


Na radnom sastanku bila je savjetnica župana Natalija Martinčević, kao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić i njegov zamjenik Damir Mihalić te Ksenija Jertec iz tvrtke Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”