Ambasador Republike Moldavije u posjetu Varaždinskoj županiji

Ambasador Republike Moldavije u posjetu Varaždinskoj županiji

Ambasador Republike Moldavije NJ.E. Oleg Turea i počasni konzul Republike Moldavije Emil Solenicki posjetili su Varaždinsku županiju. U Županijskoj palači ih je danas, 28. svibnja, primio župan Radimir Čačić. Na radnom sastanku je prezentiran rad Varaždinske županije, ulaganja u obrazovanje i poljoprivredu, kao i gospodarski te turistički potencijali Županije.

- Ponudili smo im suradnju na županijskoj razini te vjerujem da ćemo je ostvariti. Također, kao predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija, najveće organizacije regija u Europi, ponudio sam da nam se priključe i sudjeluju u aktivnostima. Razgovarali smo o i problemima kao što je zadržavanje ljudi. Na nekoliko konkretnih primjera pojasnio sam što je sve napravila i poduzela Varaždinska županija da zadrži ljude, a posebno kroz uvođenje jednosmjenske nastave te besplatnog prijevoza, udžbenika i prehrane. Rezultat toga je da imamo jednu od najmanjih migracija u Republici Hrvatskoj – rekao je župan Radimir Čačić.

Moldavija je država na jugoistoku Europe koja graniči s Ukrajinom na istoku i Rumunjskom na zapadu, a ima oko 4 milijuna stanovnika. Jedan je od deset najvećih proizvođača vina u svijetu. 

NJ.E. Turea je ambasador Republike Moldavije koji iz ureda u Budimpešti ima ingerenciju ambasadora u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je najavljena inauguracija počasnog konzula Emila Solenickog u Varaždinu, prilikom koje bi volio da se Republika Moldavija na najbolji mogući način prezentira građanima Varaždinske županije.  

- Voljeli bismo vašim sugrađanima prezentirati bogatu povijest naše zemlje, naše gospodarske potencijale, kulturu, kao i gastronomiju. Vjerujem da ćemo surađivati na obostrano zadovoljstvo jer imamo mnogo zajedničkih tema – istaknuo je Turea.

Sastanku je, uz župana Čačića, prisustvovala Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”