×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 256
Saborska zastupnica Natalija Martinčević prisustvovala je 145. skupštini Interparlamentarne unije (Inter-Parliamentary Union – IPU) u Kigaliju u Ruandi

Saborska zastupnica Natalija Martinčević prisustvovala je 145. skupštini Interparlamentarne unije (Inter-Parliamentary Union – IPU) u Kigaliju u Ruandi

  • Pročitano 108 puta
  • 10, Sub 22
  • Napisao/la 
  • Vijesti

Saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji prisustvovala je 145. skupštini Interparlamentarne unije (Inter-Parliamentary Union – IPU) u Kigaliju u Ruandi. Interparlamentarna unija globalna je organizacija nacionalnih parlamenata.

Na Skupštini na kojoj je sudjelovalo preko 1200 zastupnika iz 120 nacionalnih parlamenata Natalija Martinčević raspravljala je o položaju žena i mladih te izazovima u novonastalim svjetskim okolnostima. U svom izlaganju Martinčević se posebno osvrnula na situaciju u Hrvatskoj te inicijativu vezanu uz promjenu Ustava kojim se osigurava pravo žena na izbor.

 Na Skupštini u Ruandi donesena je i posebna rezolucija - “Osuda invazije na Ukrajinu i naknadne aneksije teritorija u obrani teritorijalne cjelovitosti svih država”.

U sklopu prisustvovanja na Generalnoj skupštini IPU-a zastupnica Martinčević posjetila je i Obrazovni centar “Otac Vjeko”u u Kivumu  kojeg je prije dvadeset godina osnovao hrvatski franjevački  misionar fra Ivica Perić koji već trideset godina vodi franjevačke misije u Africi.


Centar u kojem se trenutno obrazuje 670 djece gotovo je u potpunosti izgrađen donacijama građana i tvrtki iz Hrvatske, a u Centru volontiraju i mladi iz Hrvatske.
Uz obrazovanje, Centar djeci osigurava i topli obrok koji je većini djece i jedini obrok u danu stoga je Martinčević najavila aktivni angažman u prikupljanju donacija za pomoć Centru i djeci Ruande.

Parlamentarcima se obratio i predsjednik Ruande Paul Kagame koji je govorio o razvoju i napretku Ruande nakon strašnog genocida u kojem je ubijeno više od milijun ljudi.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”