Ovakav Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom nam ne treba

Zagreb 19. svibnja 2020. – Nakon puštanja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije u javno savjetovanje, potpuno je jasno kako smo dobili još jedan produkt birokratskih umova, prepun nedorečenosti, koji će ukoliko se donese u ovom obliku ionako teški proces obnove objekata oštećenih od potresa učiniti još težim.

Zakon konkretno ne definira niti jedan rok, nositelje projekta, niti odgovorne za provedbu obnove, a predviđenim osnivanjem 2 tijela koordinacije za obnovu i stručnog savjeta za obnovu bespotrebno dodatno birokratizira cijeli proces.

Gotovo je nevjerojatno da je ovim Zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine. Potres koji je pogodio Zagreb i okolicu je katastrofa od nacionalnog značenja i tu se podrazumijeva solidarnost svih građana.

Isto tako suludo je nepotrebno rasipanje novca poreznih obveznika na hitnu gradnju za privremeni smještaj, kada je Vlada donijela mjeru o sufinanciranju dijela najamnine, koju bi trebalo proširiti na financiranje cijele najamnine, a postoji i mogućnost zbrinjavanja u državnim i gradskim stanovima.

Ovaj prijedlog zakona je samo još jedan tipičan primjer birokratskog izbjegavanja odgovornosti i ništa više od toga.

Podsjećamo kako je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić, za razliku od ovoga prijedloga zakona ponudio konkretno rješenje koje predviđa osnivanje tvrtke posebne namjene koja bi okupila vrhunske stručnjake profesionalce svih potrebnih struka i imala jasno definirane ciljeve i rokove te potpuno stabilno dugoročno financiranje od samog početka djelovanja.

Nakon službene procjene troška sanacije uključujući i konstruktivne zahvate, odnosno kad se odredi cijena izgradnje novog objekta u visokom roh bau primjerenog veličini obitelji isplatila bi se pomoć građanima čije su nekretnine oštećene. Nakon toga građanima bi se prepustilo da sami obave sanaciju koristeći dodijeljeni iznos za stambeno zbrinjavanje.

Princip je, što manje nepotrebnog, štetnog i potencijalnog koruptivnog državnog petljanja u ono što će građani sami i u svojem najboljem interesu riješiti kad im se to omogući. Dakle upravo suprotno od birokratskog prijedloga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje ne nudi nikakva konkretna rješenja. S obzirom na „kvalitetu“ ovog prijedloga zakona možda je i sreća što on neće biti donesen prije raspuštanja Hrvatskog sabora, čime će se posredno potresom pogođeni stanovnici Zagreba i okolice posredno spasiti od „stručnosti“ ministra Štromara.

Gradska organizacija Grada Zagreba

Narodna Stranka – Reformisti