U Županijskoj palači predstavljena brošura „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“

U Županijskoj palači predstavljena brošura „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“

U Županijskoj palači, danas, 2. ožujka, predstavljena je brošura „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“.

Brošuru autorice dr. sc. Mare Bogović izdala je Varaždinska županija s ciljem da  proizvođačima Varaždinskog bučinog ulja i svima zainteresiranima budu dostupni svi povijesni i stručni podaci o uljnoj buči, od samog porijekla i važnosti u prehrani, pa do konkretnih savjeta o uzgoju, od obrade tla, gnojidbe i sjetve do berbe, sušenja sjemenki i prerade bučinog ulja.


Uz autoricu dr. sc. Bogović, brošuru je predstavio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek kao i Marija Cafuk, ispred OPG-a Jurica Cafuk iz Domintrovca i Martija Patrčević ispred OPG-a Patrčević koji je ispred proizvođača bučinog ulja i OPG-ova pozdravio i pohvalio ovu brošuru kao veoma korisnu za sve.

Zamjenik Paljak pohvalio je niz aktivnosti i inicijativa koje se rade u području poljoprivrede Varaždinske županije, posebice koji se odnose na proizvodnju buče i bučinog ulja.

- Jedna od aktivnosti koje smo poduzeli je i ova brošura jer na jednom mjestu ima sve kvalitetne informacije i spoznaje o proizvodnji bučinog ulja. Naše aktivnosti zasluženo dižu potencijal ove poljoprivredne aktivnosti na onu razinu na kojoj treba biti i drago mi je da je to prepoznato od strane poljoprivrednika. Preporučamo svim poljoprivrednicima, postojećim i potencijalnim, da koriste ovu brošuru  – naglasio je Paljak.

- Priručnik je prije svega namijenjen proizvođačima uljne buče, ali i svima novim poljoprivrednicima koji se žele početi time baviti. Obuhvaća sve agrotehničke mjere i sve mjere za dobivanje kvalitetnog proizvoda. U cijelom ciklusu proizvodnje kvalitetnog bučinog ulja važna je proizvodnja kvalitetne sirovine. Imamo veliki interes za proizvodnju stoga je važno da tome posvetimo više pažnje, kao i klimatskim promjenama koji su sve više prisutni kod nas – rekla je autorica brošure dr.sc. Mara Bogović.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”