Jedinstveni slučaj: država morala platiti dug za JPP po pravomoćnoj presudi, sad traže reviziju presude Visokog trgovačkog suda!

Jedinstveni slučaj: država morala platiti dug za JPP po pravomoćnoj presudi, sad traže reviziju presude Visokog trgovačkog suda!

Nakon što su Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja lani pravomoćno izgubili spor protiv Varaždinske županije za JPP i bili prisiljeni uplatiti 18,6 milijuna kuna na račun Županije, taj novac sada pokušavaju uzeti izvanrednim pravnim lijekom, revizijom presude Visokog trgovačkog suda RH.

Na to je danas, 17. veljače, upozorio župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu na kojoj su bili zamjenik župana Tomislav Paljak i savjetnica Natalija Martinčević.


- Ni dva mjeseca nakon što je Visoki trgovački sud RH pravomoćno presudio da nam Vlada mora isplatiti dug po prve dvije od pet tužbi, Ministarstvo na čijem je čelu Blaženka Divjak podnosi Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za dopuštenje revizije. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku o kojem odlučuje Vrhovni sud. Ne samo da su ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji je podigao prvu tužbu za JPP, sprečavali isplatu duga, ne samo da su bezobrazno izjavljivali putem HNS-a da su zaslužni za isplatu, nego nam sad izvanrednom mjerom novac pokušavaju oduzeti! Ovo je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti Hrvatske da ministri iz jednog grada i županije čine sve da bi napravili štetu svojim sugrađanima, pa čak i nakon pravomoćne presude da je Vlada dužna platiti dug za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Čini se da Štromar i Divjak u nečemu moraju biti prvi – rekao je župan Čačić.


U konkretnom slučaju, Vrhovni sud Republike Hrvatske prvo mora odlučiti je li podnošenje revizije uopće dopušteno. Tek ako odluče da bi to bilo dopušteno, tada bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja moglo podnijeti reviziju kao izvanredan pravni lijek.


- Ovo je samo jedna u nizu potvrda da Štromar i Divjak doista čine sve što je u njihovoj moći, ali ne da pomognu, nego da dug ne plate. Županiji su 18,6 milijuna kuna po presudi uplatili tek onda kad im je prijetila ovrha, tek tada se javila Vlada i zamolila da im damo još jedan dan za podmirenje duga. No, nije to sve. Kad je Trgovački sud u Varaždinu donio presudu, iz HNS-a smo imali priliku čuti da je „Predrag Štromar bio u pravu – Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP“. Čuli smo tada i to da su oni zaslužni za to što je Županija novac dobila. Uvredljivo je za zdravu pamet svakoga čovjeka kad ne želiš platiti dug, a onda sam sebi pripisuješ zasluge za isplatu po odluci suda – istaknuo je Čačić.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja je Varaždinskoj županiji po pravomoćnoj presudi 31. prosinca 2019. uplatilo 18.661.576,32 kuna, od čega je glavnica 14.255.980,42 kuna, a zatezne kamate su 4.405.595,90 kuna. Riječ je o pravomoćnoj presudi po prve dvije od ukupno pet tužbi. Dug po preostale tri tužbe iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je glavnica 26 milijuna kuna, a zatezne kamate 4,6 milijuna kuna.


- Preostale tri tužbe idu svojim tijekom i vjerujem da će presuda biti ista kao i u slučaju prve dvije tužbe, dakle da nam Vlada mora platiti i preostalih 30,7 milijuna kuna. Kad sve ovo završi, podnijet ćemo tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem i protuzakonitog postupanja. Do danas je državni proračun oštećen za više od 4 milijuna kuna, koliko iznose zatezne kamate po prve dvije tužbe, a porezni obveznici iz cijele Hrvatske će po svih pet tužbi zatezne kamate morati platiti 10 milijuna kuna. Kad svi ovi pravni postupci završe, netko će morati odgovarati za štetu – zaključio je župan Čačić.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”