Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.00 noćenja i rast od 10,5 posto

Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2019. ostvareno gotovo 190.00 noćenja i rast od 10,5 posto

U turizmu Varaždinske županije su u 2019. godini oboreni novi rekordi: ostvareno je gotovo 190.00 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 %. Po tome je Županija u samom vrhu Hrvatske, s većim rastom od susjednih Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

Rezultate postignute u turizmu predstavila je danas, 14. veljače, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević u Županijskoj palači zajedno s direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem.


- Prije nepune tri godine smo kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem razdoblju odredili intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 % u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. S ponosom mogu reći da smo četverogodišnji plan ostvarili već u 2019. godini, dakle punih godinu dana ranije – istaknula je Natalija Martinčević.


Nova mjera pokrenuta prošle godine, dodjela potpora za ulaganja u turizmu ostvarila je veliki uspjeh.


- Putem javnog poziva dodijelili smo 1.000.000 kuna te smo potaknuli otvaranje 40-tak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske. Osim ovih direktnih ulaganja, Županija i Turistička zajednica organizirale su nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, osmislile i podržale niz potpuno novih manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Ujedno smo intenzivirali tri projekta, Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma – navela je Martinčević.


„Kuće za odmor s pričom“ ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije. 


- Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 %. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo 5 % svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 % do 20 % svih noćenja – istaknula je predsjedavajuća TZ-a.


Posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja će i u 2020. godini biti usmjereni upravo na projekt „Kuće za odmor s pričom“.

- Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše „Kuće za odmor s pričom“ izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu – rekao je direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini.


Napomenuo je da treba izdvojiti podatak o noćenju stranih gostiju.


- Posebno ohrabruje podatak da su strani gosti ostvarili iznadprosječni rast noćenja od gotovo 13 % te sada čine gotovo 47 % svih noćenja u Županiji. No, prave rezultate očekujemo sljedeće godine kada će turizam Varaždinske županije ostvariti novi, značajniji iskorak u kvaliteti ponude, ali i brojnim novim sadržajima i atrakcijama - istaknuo je Morandini.

U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano 1.000.000 kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.

- Nakon što su lani pokrenuta kapitalna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, daljnji rast očekujemo sljedeće godine, kada će dio smještajnih kapaciteta u obnovljenoj zgradi Minerve biti na tržištu za potrebe zdravstvenog turizma, a stotinu soba s 200 kreveta planira se urediti u sobe visokog standarda s četiri zvjezdice – navela je Natalija Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje niz  kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija “Okusi varaždinskog kraja”, “Županija na dva kotača”, “Bučograd”, Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria, Folkofonija, Svečani bal Varaždinske županije,… 

Na kraju predstavljanja rezultata u turizmu u 2019. direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini je novinarkama poklonio ruže, a sve novinare organizatori su počastili slasticama iz obrta – slastičarnice koja je pokrenuta potporama iz EU projekta LEPEZA VŽ, čiji je nositelj Varaždinska županija. 

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”