Reformisti obilježili „Dan crvenih haljina“

Reformisti obilježili „Dan crvenih haljina“

Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije organizirala je jučer, 6. veljače u hotelu Varaždin edukativno predavanje povodom obilježavanja „Dana crvenih haljina“.

- Predavanje povodom „Dana crvenih haljina“ koji se obilježava prvi petak u veljači, organizirali smo s ciljem upozorenja na specifičnost moždanog udara kod žena i rizične čimbenike moždanog udara kod žena, kao i na pogubnost zanemarivanja simptoma moždanog udara – naglasila je predsjednica Županijske organizacije Reformista Natalija Martinčević.

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi  uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu. Znatno češći je u žena, osobito u dobi iznad 75 godina, a svake godine uzrokuje  smrt oko 8 500 ljudi u Hrvatskoj.

Predavačica dr. Ruža Kostanjevec, voditeljica odjela neurologije OB Varaždin, pojasnila je kako smrtnost je 1,5 puta veća u žena nego u muškaraca, poremećaj gutanja  je 15% češća u žena u odnosu na 9% kod muškarca, nepokretnost  je  prisutna kod 32% žena u odnosu na 18% kod muškaraca dok se 30% žena ne može se brinuti o sebi u odnosu na 18% muškaraca.

Kako je istaknula dr. Kostanjevec, najvažnija je primarna prevencija tj. borba protiv rizičnih čimbnika, od kojih su najistaknutiji povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, fibrilacija atrija, pušenje, suženje karotidnih arterija i šećerna bolest. Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti  nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa.

- Prepoznavanje simptoma moždanog udara, brzo reagiranje, transport u bolnicu  i liječnje  u jedincama za moždani udar znatno poboljšava ishod i smanjuje invalidnost i smrtnost od moždanog udara, kao I sekundarna prevencija – naglasila je dr. Kostanjevec.

Nakon održanog predavanja prisutni su mogli izmjeriti šećer u krvi i tlak. Predavanju su osim brojnih građana prisustvovale i dr. Dobec Gorenak, zamjenica ravnatelja OB Varaždin za sestrinstvo Anica Sekovanić, dr. Irena Stipešević-Rakamarić zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Robert Vugrin zamjenik župana Varaždinske županije, Valerija Paljak potpredsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i predsjednica IO žena Varaždinske županije, Vlasta Cindrić, predsjednica IO žena Gradske organizacije Reformista Varaždin i županijska vijećnica te Vladimir Kozjak predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”