Konstituirana Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba

Konstituirana Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba

Početkom svibnja u Varaždinskoj županiji održani su izbori za Vijeća nacionalnih manjina. U Županijskoj palači 29. svibnja održane su konstituirajuće sjednice te su izabrani predsjednici i potpredsjednici Vijeća nacionalnih manjina Roma i Srba.

Za predsjednika romske nacionalne manjine izabran je Eduard Oršoš, a za potpredsjednika Zdenko Oršuš. Na početku sjednice pozdravio ih je zamjenik župana Tomislav Paljak.

- Sada po drugi put utemeljujete svoje Vijeće na razini Županije, obzirom da ste od prvih o izbora, nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2003. godine, imali pravo na izbor svojeg predstavnika. Drago mi je da kao Županija sudjelujemo u stvaranju uvjeta za unaprjeđenje, prvenstveno prava, pa tako i uvjeta rada i života za nacionalne manjine, kao najviše vrijednosti ustavnog poretka naše zemlje. Moramo napomenuti da se sustav pobrinuo i ustrojio da se vodi briga o poboljšanju uvjeta života vaše nacionalne manjine, ocijenivši njezin položaj težim od položaja ostalih nacionalnih manjina. U Varaždinskoj županiji osnovano je posebno Povjerenstvo za pitanja Roma. Sa svojim konkretnim programima kroz ovo Povjerenstvo rješavaju se bitna životna pitanja. – naglasio je Paljak te novom sazivu Vijeća poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

  

Za predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine izabran je Milan Mirčetić, dok je za njegovog potpredsjednika izabran Đuro Jančić. Na  početku sjednice izabrane vijećnike pozdravio je zamjenik župana Robert Vugrin.

- Veliki je korak učinjen u stvaranju okvira koji su otvorili prostor da etnička i multikulturna raznolikost i duh razumijevanja, uvažavanja i tolerancije doprinose razvoju, kako naše Županije, tako i šire zajednice. Valja ovom prilikom istaći da je pravo nacionalne pripadnosti najviša vrijednost Ustavnog poretka RH i nedjeljivi je dio njenog demokratskog sustava, što je i potvrda današnjeg konstituiranja. Upravo kroz Vaše vijeće unaprjeđivati ćete i štititi položaj Vaše nacionalne manjine u Županiji, sudjelovat ćete u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima, na način kako je to regulirano Statutom Županije. – rekao je Robert Vugrin.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”