Na inicijativu Ivane Borovec (Reformisti) izvršen obilazak lokacija u Zbelavi koje ugrožavaju dabrovi

Na inicijativu Ivane Borovec (Reformisti) izvršen obilazak lokacija u Zbelavi koje ugrožavaju dabrovi

Na inicijativu Ivane Borovec, kandidatkinje Reformista na predstojećim izborima za Vijeće mjesnih odbora koji se održavaju 5. svibnja , održan je obilazak terena u Zbelavi kojeg ugrožavaju dabrovi.

Na području Zbelave, na kraju Nove ulice, ali i u svim okolnim šumama i poljima, posebice uz potok Čunicu, dabrovi rade veliku štetu. S obzirom da su dabrovi zakonom zaštićena vrsta, čije se ubijanje kažnjava novčanim kaznama i do 100.000 kuna, na teren su danas uz Ivanu Borovec te nekoliko mještana izašle predstavnice Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, ravnateljica Jelena Pavleković i Sanja Kopjar, stručna služba-viši stručni suradnik kako bi zajedno reagirali prema  nadležnim institucijama i našli adekvatno rješenje .

- Naši mještani već se više od tri godine bore s ovim problemom. Situacija je na terenu sve gora, zbog brana koje rade dabrovi na potoku Čunica zbog kojih nema normalnog protoka potoka poplavljuju se  poljoprivredne površine i kompletno uništavaju cjelogodišnji usjevi, a drveća po šumama su uništena. Ovo je veliki problem za naše mještane i inicijativa je pokrenuta da se nađe rješenje za ovaj problem – naglasila je Borovec.

U ime mještana Zbelave i ispred Ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije uputiti će se zahtjev za žurnim rješenjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Ministarstvu poljoprivrede, a pokušati će se naći rješenje za preseljenje dabrova. Također, Borovec je naglasila kako će se uputiti zahtjev Hrvatskim vodama za čišćenje i regulaciju potoka kako bi se osigurao protok te i na taj način spriječilo razlijevanje po okolnim poljoprivrednim površinama i šumama za vrijeme obilnijih kiša.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”