Nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima

Nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima

Na konferenciji za medije održanoj danas, 31. kolovoza 2018. godine , predsjednici i potpredsjednici mjesnih odbora iz redova Reformista ukazali su na nekorektan odnos Grada Varaždina prema mjesnim odborima.

Ivana Golubić Horvat, predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora, Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora i potpredsjednik Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije, Stjepan Lončar, predsjednik Vijeća 4. mjesnog odbora, Robert Vugrin, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jalkovec i potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin, Darko Detelj, gradski vijećnik, potpredsjednik Vijeća 6. mjesnog odbora Banfica i potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i Ivana Borovec, potpredsjednica Vijeća mjesnog odbora Zbelava, iznijeli su činjenice koje jasno pokazuju, posebno nakon posljednje koordinacije održane u Gradskoj vijećnici, da gradska vlast nije u službi mjesnih odbora.

Navedeni predsjednici i potpredsjednici zastupaju ukupno pola stanovništva Grada Varaždina i upravo zbog toga smatramo da je važno da se obrati pozornost na potrebe građana.

- Gradonačelnik se s nedovoljnim uvažavanjem osvrće na potrebe i rad mjesnih odbora, a upravo mjesni odbori ispunjavaju jedno od osnovnih načela Europske unije, a to je načelo supsidijarnosti odnosno odlučivanje na razini što je moguće bliže građanima - naglasio je Vugrin.

Reformisti su naglasili kako se prioriteti mjesnih odbora ne uvažavaju kod kreiranja proračuna, a posebno komunalni problemi koji su boljka svakog mjesnog odbora. Također, naveli su kako se po poslanim zahtjevima ne poduzima ništa, te kao primjer naveli da je u godinu dana samo u tim mjesnim odborima poslano 25 zahtjeva od toga je realizirano 4, a na ostalih 21 se nije ni odgovorilo. Kao legitimno izabrani predstavnici građana na izborima smatramo da je dužnost gradske vlasti da na iste barem odgovori.

Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora, drugog najvećeg po veličini u Gradu Varaždinu, pobrojao je projekte koji se godinama ne rješavaju po mjesnim odborima, a neki od njih glamurozno su obećavani u kampanji aktualne vlasti. Pothodnik, Kučanska rampa, parking u Zagrebačkoj, opasan prostor kod VTC-a, teretni promet kroz Jalkovec, vrtić u Kučanu i Zbelavi samo su neki od problema pred kojima se zatvaraju oči, a predsjednici Vijeća zastupaju interese građana kao legitimno izabrani na izborima.

- U godinu dana mandata Varaždinska županija uspjela je pripremiti i prijaviti obnovu 22 škola, dok Grad Varaždin n može započeti obnovu V. i VI. osnovne škole koje su u najkritičnijem stanju - rekao je Koščak i naglasio da Reformisti, koju za svoje predstavnike izabrali građani, svoje pozicije shvaćaju ozbiljno te isto očekuju od gradonačelnika.

Gradski vijećnik i potpredsjednik Vijeća mjesnog odbora Banfica iskazao je nezadovoljstvo brojem održanih koordinacija predsjednika mjesnih odbora s gradonačelnikom, odnosom prema rješavanju prioriteta te odnosom prema samim predsjednicima i članovima Vijeća.

Zbog svega ovoga Gradska organizacija Reformista Varaždin traži od gradonačelnika i aktualne gradske uprave da uspostavi bolju komunikaciju sa Vijećima Mjesnih odbora, održava redovite koordinacije sa predsjednicima Vijeća svakih tri do četiri mjeseca, a ne samo u vrijeme Špancirfesta. Mi ćemo ponovno dostaviti naše prioritete i očekujemo od gradonačelnika i gradske vlasti da konačno počnu djelovati.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem