Martinčević: Pozivam Vladu da u rebalansu proračuna predvidi isplatu 13. mirovine

Martinčević: Pozivam Vladu da u rebalansu proračuna predvidi isplatu 13. mirovine

Zagreb, 18. listopada 2023. – Saborska zastupnica Natalija Martinčević na današnjoj je saborskoj sjednici u raspravi o rebalansu proračuna posebno istaknula potrebu isplate 13. mirovine zbog iznimno teškog položaja umirovljenika, a posebno umirovljenika sjevera.

„U ovom rebalansu samo se potvrđuju sve loše politike ove Vlade. U njemu nema niti jednog  razvojnog strateškog projekata, a i one pripremljene poput brze pruge sjevera ste zaustavili te nastavili daljnju rasprodaju nacionalnih bogatstava prepuštanjem geotermalnih izvora stranim kompanijama.

Istovremeno niste započeli niti jednu jedinu reformu, a od one najglasnije, reforme, reforme zdravstava, uspjeli ste samo oteti županijama bolnice koje su građani poput one u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gradili i financirali sami.

No ono me u ovom trenutku najviše zanima je zašto u ovom rebalansu nije predviđena 13. mirovina?

Naime, 2016. godine prosječna mirovina iznosila je 43 % plaće a danas iznosi svega 35 % plaće što znači da su mirovine u mandatima Vlade premijera Plenkovića realno pale za 20 %.

Isto tako imamo drugu najvišu inflaciju u Europi čak 40 % višu od prosjeka Europske unije, a troškovi hrane i režija porasli su za gotovo 20 %.

Zbog svega navedenog velika većina naših umirovljenika živi na granici ili ispod granice siromaštva.

Stoga mi je žao što Vlada nije razumjela važnost isplate 13. mirovine svim umirovljenicima i ozbiljnost teškog položaja umirovljenika koji predstavljaju više od trećine naših građana.

Dodatno moram istaknuti kako su posebno ugroženi umirovljenici sjevera Hrvatske koji su svoj radni vijek odradili u tekstilnoj, obućarskoj, drvnoj i sličnim industrijama te imali male plaće, a danas imaju nikakve mirovine.“ rekla je Martinčević.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”