U Hrvatskoj imamo jednu puzajuću ali vrlo djelotvornu radikalizaciju društva

U Hrvatskoj imamo jednu puzajuću ali vrlo djelotvornu radikalizaciju društva

  • Pročitano 897 puta
  • 09, Pon 22
  • Napisao/la 
  • Vijesti

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević sudjelovala je danas na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru čija je tema bila - Ustavom osigurati pravo žena na izbor.

Martinčević je naglasila kako u Hrvatskoj imamo jednu puzajuću ali vrlo djelotvornu radikalizaciju našeg društva.

-  Nevjerojatan porast priziva savjesti u cijelom nizu bolnica, ali i gradova i regija, onemogućava da žene ostvare pravo koje im je zakonom zagarantirano. Priziv savjesti u bolnicama imaju liječnici koji su se odlučili za ginekologiju, kojima je država omogućila i platila milijune za specijalizaciju. Liječnici, čiji su ravnatelji bolnica u 90% iz HDZ-a, ravnatelji koji odlučuju o napredovanjima, specijalizacijama i svemu ostalom, pa nije loše dati jasnu poruku da podržavaju HDZ pozivajući se na priziv savjesti u prekidu trudnoće.  Sa ključnom „idejom“ ionako se to može odraditi i naravno naplatiti u privatnim klinikama. Ti isti koji podržavaju zabrane ili ograničenja prava na pobačaj najglasniji su i u protivljenju kontracepciji kao i u uvođenju zdravstvenog i spolnog odgoja u školama. Hrvatska u ovom trenutku u poštivanju ljudskih prava i posebno u poštivanju prava žena ide unatrag i mi to moramo zaustaviti. – naglasila je Martinčević te dodala kako pitanje prava na slobodno i samostalno odlučivanje žena treba postati ustavna kategorija.

Inicijativu kojom se želi Ustavom osigurati pravo žena na izbor je potpisalo 40 zastupnika iz sedam Klubova zastupnika Hrvatskog sabora, centra i ljevice, uz zajedničke stavove i poruke: pravo na prekid trudnoće je pravo svake žene; reguliranje pitanja priziva savjesti jer prekid trudnoće na zahtjev nije svugdje jednako dostupan a ni siguran te su pozvali građanke i građane da se uključe u ustavne promjene.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”