×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 256
Reformistice obilježile Međunarodni dan ruralnih žena

Reformistice obilježile Međunarodni dan ruralnih žena

  • Pročitano 288 puta
  • 10, Ned 21
  • Napisao/la 
  • Vijesti

Svake godine 15. listopada obilježava se Međunarodni dan ruralnih žena. Već tradicionalno i ove godine Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin obilježio ga je manjim okupljanjem podsjećajući na važnost položaja ruralnih žena u lokalnoj zajednici ali i šire.  

Na današnjem obilježavanju Međunarodnog dana ruralnih žena svoje iskustvo na Izboru za najuzoritiju seosku ženu Hrvatske koje se ove godine održalo u Pitomači  ispričala je Marija Milak predsjednica Udruge „Veliko srce“ iz Općine Sveti Đurđ. Marija Milak predstavljala je  Varaždinsku županiju na spomenutom izboru te ušla u najuži krug natjecanja, a Reformisti  pohvaljuju njezin trud i podržavaju ovakva natjecanja koja u prvi plan stavljaju žene u ruralnim područjima.

- U brojnim ruralnim područjima nepovoljni demografski i gospodarski trendovi utječu na kvalitetu života žena te ih čine osjetljivom društvenom skupinom. Zbog niže obrazovne strukture, nemogućnosti cjeloživotnog obrazovanja kao i još uvijek nedostupnosti kapaciteta dječjih vrtića za djecu, žene u ruralnim područjima teže se zapošljavaju, rade isključivo na poljoprivredi ili se zapošljavaju na slabo plaćenim poslovima. Žene imaju važnu ulogu u proizvodnji hrane, razvoju i stabilnosti ruralnog područja, očuvanju tradicijske baštine,  očuvanju okoliša i kao takve važan su dio svake lokalne zajednice.

Obilježavanju su prisustvovale Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i Nadica Crnković, potpredsjednica Općinske organizacije Sveti Đurđ, a u prigodnom programu sudjelovao je i  Andro Ostrognaj, učenik 4a razreda Glazbene škole u Varaždinu.

Podržala ih je i saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević koja je naglasila kako su žene važni dionici svih segmenata društvenog, javnog i političkog života, a posebice žene u ruralnim područjima koje svojim vještinama, znanjima predstavljaju snagu na kojoj se može i mora temeljiti razvoj ruralnih zajednica.

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”