Otvoreno pismo

Otvoreno pismo

Nastavno Odluci predsjedništva Gradske organzacije  Reformista Ludbreg ovim Vas otvorenim pismom pozivamo da odgodite primjenu novog načina pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biootpoda te recikliranog otpada sukladno Uredbi Vlade RH i Odluci jedinice lokalne samouprave (Grad Ludbreg) sa 01. ožujka 2020. godine.

Isto zahtijevamo:

  1. Ovaj način obračuna je direktan udar na kućanstva koja imaju jednog ili dva člana i koji su dosad mogli imati spremnike od 60 litara, a to su većinom staračka kućanstva koja ionako žive na rubu siromaštva ili i već sad žive ispod toga ruba. Npr. prema novom obračunu (sada moraju imati spremnike od minimalno 120 litara), ako koriste uslugu odvoza biootpada, cijena minimalne javne usluge se sa 23,39 kn povećava na 48,65 kn ili za 108%. Istovremeno im se cijena svakog pojedinačnog odvoza otpada povećava sa 2,57 kn na 12,00 kn ili za nevjerojatnih 366,93%.
  1. Ovaj način nije pravedan, ni održiv način obračuna kojim kućanstva s manje članova, a samim time i sa manjom količinom otpada plaćaju isti iznos kao i oni sa više ili čak puno otpada.
  1. Prema našim saznanjima, ni druge jedince lokalne samouprave još uvijek ne primjenjuju odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom od 13.09.2019. (NN 50/17, 84/19).
  1. Novi cijenik treba ponovo preispitati i formirati ga na način da se prihodima mogu pokriti troškovi obavljanja djelatnosti, a ne sve i svašta. Nije prihvatljivo da se cijene pojedinačnog odvoza povise u iznosu od 133 % do 366,93%.
  1. Osim što se od gradskog komunalnog poduzeća ne očekuje da donosi dobit vlasniku, odnosno osnivaču, od tog istog vlasnika ili osnivača,odnosno od grada Ludbrega se očekuje da bude socijalno osjetljiv i da kad donese odluke kojima povećava troškove svojih stanovnika, da istovremeno s njima donese i sprovodi program socijalnih kompenzacijskih mjera u svrhu zaštite svojih najugroženijih stanovnika,

                                                                                          S poštovanjem,

                                                                         Predsjedništvo Gradske organizacije                   

                                                                             Narodne stranke - REFORMISTI  Ludbreg

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”