Osvrt na aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji

Na konferenciji za medije koja je održana danas, 31.listopada 2019.,  predsjednik Reformista Radimir Čačić, potpredsjednica Natalija Martinčević i predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije osvrnuli su se na aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji.

1) IGROKAZ HNS –a:

Podsjetimo se koliko je puta HNS izlazio iz Vlade zbog svojih zahtjeva. Realizirano je samo ono što je Plenković namjeravao realizirati bez njihovih „zahtjeva“, a HNS je i dalje u Vladi:

• HOS-ova ploča u Jasenovcu, posvajanje djece za gay parove, 2018. godine situacija s udžbenicima , predaja svih upravljačkih ovlasti u INI, afera s ministrom Kuščevićem, promjena koeficijenata u sustavu obrazovanja.

- Potpuno je suludo da koalicijski partner u Vladi glumi sindikat. Ovakve igrokaze ćemo gledati i dalje od političkih likova koji sasvim sigurno nakon sljedećih izbora neće ni postojati, a ovakvi istupi sigurno im neće pomoći da poprave svoj rejting.  – rekao je predsjednik Reformista  i citirao Milana Bandića: „ HNS će izaći iz Vlade jedino ako ih Plenković potjera korbačom.“

2) POREZNA REFORMA:

Predsjednik Reformista dotaknuo se i porezne reforme kojom će se jedinicama regionalne i lokalne samouprave uzeti 800 milijuna kuna. Najviše će se ponovno uzeti Sjeveru Hrvatske. Svi su se hvalili i pripisivali si zasluge kada je prošle godine država djelomično vratila ranije oduzete novce, a sada kada ih ponovno uzimaju, ni glasa čuti nije. Čudimo se samo što kao u prethodnom slučaju vrijeme Lalovca, HNS-ovi gradonačelnici i načelnici ne izjavljuju da njima to oduzimanje sredstava neće štetiti.

Oduzimanjem sredstava Varaždinskoj županiji nanosi se ozbiljna šteta njenim građanima jer će zbog preuzetih obveza u Europskim projektima kao i uvijek do sada teret pasti na leđa građana naše Županije i cijelog Sjevera Hrvatske.

3) DUG DRŽAVE VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI ZA ŠKOLE I DVORANE GRAĐENE PO JPP-U

Država je Varaždinskoj županiji dužna 49.426.630,60 kune. Kada će se država, odnosno ministrica Divjak prestati žaliti na presude o isplati duga i kada će prestati nanositi štetu Varaždinskoj županiji?

4) "GOTOVO KRIMINALNE RADNJE" u MINISTARSTVU REGIONALNOG RAZVOJA

Varaždinskoj županiji uzeto je više od 18 milijuna kuna financiranja iz domicilne komponente. Za dio od toga imamo direktne dokaze da se postupalo protuzakonito. O tome smo obavijestili premijera i nadležnog ministra, a ako se to ne ispravi prijavit ćemo protupropisno postupanje našim institucijama, ali i Europskom kontrolnom tijelu (Olaf).

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 November 2019 07:31