„Eksplozija u dječjem vrtiću“ ukazala na spremnost žurnih službi

„Eksplozija u dječjem vrtiću“ ukazala na spremnost žurnih službi

  • Pročitano 90 puta
  • 11, Sri 22
  • Napisao/la 
  • Vijesti

Općina Martijanec, povodom obilježavanja Dana općine, organizirala je zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite. Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, povod su ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području općine.

U središtu zbivanja, odnosno pokazne vježbe, pod nazivom „Eksplozija u Martijancu 2022.“ bila   je intervencija 7 DVD-ova koliko ih aktivno djeluje na području općine, a njima su se u odgovoru na eksploziju, požar i potrebu izvlačenja unesrećenih iz objekta Dječjeg vrtića Vlakić  pridružili predstavnici Policijske postaje Ludbreg, Tima hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostave Ludbreg, Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin. Kao promatrači vježbi su uz općinske čelnike te znatan broj okupljenih mještana nazočili i Željko Nagy, županijski vatrogasni zapovjednik te Zdravko Lazar, načelnik Županijskog centra 112 Varaždin.

Pokazna vježba koju je osmislio i stručnim komentarima opisivao Stjepan Kovaček, konzultant iz područja zaštite i sigurnosti, održana je na lokaciji Dječjeg vrtića Vlakić Martijanec u nedjelju, 13. studenoga 2022. godine s početkom u 13.30 sati. U prvom dijelu vježbe simulirana je unutarnja navala i izvlačenje unesrećenih osoba iz ugroženog objekta od strane vatrogasnih snaga, uz istovremeno gašenje vanjskog požara i sprečavanje njegovog daljnjeg širenja prema perivoju obližnjeg dvorca. U tom su dijelu zadaća sudjelovali DVD Martijanec, DVD Vrbanovec, DVD Slanje, DVD Madaraševec, DVD Čičkovina, DVD Sudovčina i DVD Hrastovljan. Valja spomenuti kako su među 70-ak vatrogasaca gotovo polovicu njih sačinjavale pripadnice ženskog spola, po čemu je ova općina doista specifična.

Dio mališana iz vrtića je uslijed „panike“ završio u različitim dijelovima spomenutog perivoja, stoga su u njihovom nalaženju uz vatrogasce sudjelovali i pripadnici gorske službe spašavanja. Pripadnici hitne medicinske službe i Crvenog križa pružili su prvu pomoć odnosno medicinski zbrinuli petero „ozlijeđenih“ osoba.

Zapovjednik VZO Martijanec i koordinator na lokaciji vježbe, Mario Balaić, na samom je završetku postrojio svih 85 sudionika vježbe te predao prijavak općinskom načelniku Branimiru Nađu.

Općinski načelnik u svojem je osvrtu čestitao svim sudionicima vježbe i zahvalio na predanom radu u okviru različitih žurnih službi, uz poseban naglasak na vatrogasne snage koje su kao jedina domicilna operativna snaga na području Općine pokazali zavidnu razinu opremljenosti i stručnosti.

Po službenom dijelu vježbe uslijedila je analiza iste, predvođena od strane načelnika općinskog stožera civilne zaštite Saše Lenčeka. U njoj je istaknuto zadovoljstvo viđenim, uz nekoliko smjernica za daljnji razvoj cjelokupnog sustava civilne zaštite ne samo na području općine Martijanec, već i diljem Varaždinske županije.

                                                                                                          Općina Martijanec

 

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”